Grattis till Gastronomiska Akademiens silvermedalj! Hur känns det?
– Jag är stolt och tacksam. Det var speciellt då medaljen numera delas ut på Stockholms Slott av kungen som innehar tallrik nr. 17 i akademien.
Vad betyder utmärkelsen för dig, både på ett professionellt och personligt plan?
– Man kan säga att cirkeln är sluten eftersom Tore Wretman var med och bildade Gastronomiska Akademien. Det var hos Wretman som jag började min karriär på Operakällaren och han inspirerade mig så mycket under 1970- och 80-talen.
Vad är du själv mest stolt över i din karriär?
– Att jag fortfarande flera gånger i veckan får höra av både vänner och främmande att de saknar Bistro Jarl. Jag drev restaurangen i 17 år. Jag tänker också mycket tillbaka på de trestjärniga franska gästspelen på Villa Pauli.
Vad är nästa steg för dig?
– Jag vill få upp intresset för den franska bistroklassikern Oeufs Mayonnaise på matsedlarna. Jag har på senare år också pushat för Gäddqueneller och Pâté-Croûte.
Vad ser du som de största möjligheterna och utmaningar för den svenska krogbranschen just nu?
– Den fysiska detaljhandeln backar vilket resulterar i många lediga lokaler med bra lägen. Fastighetsägarna jagar restauranger till sina nya fina projekt. Restaurangerna har blivit en viktig spelare. Risken är att restaurangägarna binder upp sig på ohållbart höga hyror och att restaurangutbudet blir så stort att konkurrens slår ut fler aktörer.
Du är i Lyon just nu, vad gör du där?
– Jag är här för att stötta det svenska teamet i Bocuse d’Or och har precis firat det svenska bronset! Jag var tidigare ordförande i Svenska Bocuse d’Or och har varit i Lyon nästan varje år sen starten av tävlingen 1987. Jag har även hjälpt sponsorer med bokningar av restauranger vilket inte är det lättaste då Sirhamässan är en av de största i branschen och lockar besökare från hela världen. Och i Frankrike har man traditionellt ofta bara en sittning.
Läs mer om det svenska lagets insatser i Bocuse d’Or 2025.