Annons

Lång het sommar i Slaktis

zoom Ossie Mashiyi-Veikkola Till höger: Vera Matthews FOTO: Anna Ledin Wirén
Ossie Mashiyi-Veikkola Till höger: Vera Matthews FOTO: Anna Ledin Wirén
NYHETER. Kärlek och respekt. Det är ledorden för Afrika, en av nyckelspelarna när Slakthusområdet i Stockholm förvandlas till mötesplats för mat, kultur och upplevelser.
Annons

Termometern visade visserligen minusgrader, men i Slakthusområdet spred sig en varm vind i kvarteren redan i januari i år. Det var då Afrika välkomnade de första gästerna till en lokal där annat än klimatet värmer frusna kroppar. Vera Matthews, verksamhetsansvarig, berättar mer när vi ses en fredag i maj.

– Här ska det vara hundra procent sommar, året runt. Värmen finns i vibbarna, i kärleken, maten och i musiken, säger hon entusiastiskt när vi tagit oss uppför spiraltrappan och slagit oss ner vid ett av verandans bord där middagsgäster tar plats om några timmar.

Utanför fönstret skiner solen över asfalten i det gamla industriområdet söder om Södermalm, ett stenkast från välbesökta Avicii Arena, Hovet och Tele2 Arena. Det är en ruffig, långt ifrån städad och tillrättalagd utsikt som möter middagsgästerna. Men det är också en plats som sjuder av liv, inte minst kvällstid. En vecka efter vårt besök öppnar Afrika dessutom sin uteservering, förutom serveringstillstånd till klockan 1 ska även en scen med dj:s och liveakter locka gäster.

– Tänk dig att du är utomlands, på ett varmt somrigt ställe och går från ett ställe till ett annat. Det är inga bilar som stör, utan du rör dig fritt från en uteservering till nästa. Det är en verklig sommarkänsla, utan vare sig gräsmatta eller strand. Det räcker bra med palmerna vi har i entrén, säger hon.

En hubb för afrokulturen

Det är en omfattande värld av matupplevelser och kultur som gömmer sig bakom ett ganska oansenligt yttre. Den som följer Afrika i sociala medier får en känsla av att det ständigt är nya saker på gång här i Hus 26, en huskropp med fokus på mat och musik som de delar med bland andra Adam och Albins omtalade restaurang Solen.

– Vi startade Afrika för att vi ville fylla ett stort tomrum. Stockholm är en växande internationell huvudstad men det saknas en hemmaarena för afrosvenskar, afroeuropéer och för den här kulturen. Vi vill verka som en hubb för afrokulturen i alla olika kreativa aspekter. Utöver vår fantastiska meny erbjuder vi bland annat på African Jazz Club, R & B -kvällar, föreläsningar, poesi, reggaekvällar och mycket mer.

Hur har det gått?

– Det har gått jättebra och jag tror vi är på rätt spår. Men det är klart att första kvartalet varit en ”trial and error” eftersom vi alla är nya på jobbet. Sedan är det kul att vårt klientel är väldigt brett. Det är allt från matintresserade foodies, gäster som vill testa något nytt, till de som kommer för att uppleva smakerna från hemlandet. Det är fint att se att vi lyckats nå ett brett spann av gäster.

Finns det en samverkan mellan er och de andra aktörerna i Hus 26?

– Inte så mycket i nuläget men jag tror det kommer växa fram med tiden. Och vi hjälper varandra att locka folk till området. Vårt klientel är kanske inte samma som till exempel Solens, men vi kan få en del drop-in-gäster som kommer hit innan eller efter att de ätit sin middag där.

På Afrika finns tre kök; Swahili Streetfood har en meny hämtad från Kenya, Mamasawa Injera serverar mat från Etiopien och Eritrea och Gamdine lockar med rätter från Västafrika. De tre köken illustreras av varsin lucka i färgglada väggar.

– Det är verkligen uppskattat med luckorna, vi ska jobba ännu mer för att det ska kännas som att sitta utomhus. Om man varit i ett västafrikanskt land och tagit en bärs på en bakgård där det ryker från gatuköken, då vill man tillbaka till den känslan.

I köket hittar vi kökschefen Ossie Mashiyi-Veikkola som är upptagen med att förbereda en gambiansk benachin, ett västafrikanskt ris som serveras med lax, biff, kyckling eller i en vegansk version. Han beskriver stämningen som infinner sig i lokalen kvällstid som ett resultat av ”afrikansk gästfrihet.”

– Den vibe vi har här inne när vi har event är helt otrolig. Hela lokalen lever verkligen upp.

Hur skulle du beskriva maten som serveras?

– Vi har tillagat den så autentiskt som det är möjligt. Ibland är det knepigt att hitta vissa ingredienser, men vi lyckas alltid. Framför allt är det tillagat med passion och kärlek, säger han.

Kärlek är ett återkommande ord även hos Vera Matthews. Bland annat berättar hon att ledorden för Afrika är kärlek och respekt.

Men vad innebär det egentligen?

– Det betyder allt för oss. Framför allt börjar det med oss som arbetar här, vi jobbar som en familj och att man behandlar varandra som en broder eller syster är jätteviktigt. Det är också någonting som gästerna märker. Sedan har vi alla ett driv och en förståelse för vår verksamhet, vi förstår varför vi behöver finnas. Vi skapar en plats för samverkan och släpper in aktörer som inte får utrymme på andra ställen.

Har du kul på jobbet?

– Jättekul, jag älskar mitt jobb och det här är det bästa beslutet jag har tagit i hela mitt liv. Jag får ut så mycket av den här verksamheten på många olika sätt, säger Vera Matthews vars yrkesbakgrund främst är inom administration och ekonomi.

Att öppna en ny restaurang mitt i en brinnande lågkonjunktur kan ses som en aning vågat, minst sagt. Men Vera Matthews menar snarare att tajmingen är perfekt. När ekonomin förhoppningsvis vänder, vilket den trots allt ser ut att göra, är Afrika med på en resa som pekar åt rätt håll. Och även vad gäller utvecklingen av Slakthusområdet känner hon ingen stress inför att det är ett ofärdigt projekt som långsamt kommer växa fram under många år framöver.

– Det är någonting fint i att det fortfarande är lite ruffigt och stökigt. Det finns en känsla i den typen av miljö som vi uppskattar, och vi känner verkligen att det här är helt rätt plats för oss.

Du kan läsa mer om Afrika och planerna för Slakthusområdet i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!