Annons

Nöjesparker varslar personal

zoom Var fjärde får gå på Liseberg.
Var fjärde får gå på Liseberg.
NYHETER. Det är tufft för landets nöjesparker. I veckan har Parks and Resorts varslat 110 och Liseberg 95 heltidstjänster. "Vi har inte fått någon indikation på när vi kan få tillstånd att öppna igen", förklarar Lisebergs informationschef Julia Vasilis.
Annons

Liseberg varslar nu 95 av sina cirka 400 årsanställda.
– Vi har sett på den här krisen i flera steg och bland annat korttidspermitterat för att hantera de kortsiktiga konsekvenserna. Men nu ser vi att det här kommer sträcka sig längre än bara de här vårveckorna. Det kommer få konsekvenser hela året och även nästa år. Därför behöver vi ta till varsel, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Inga säsongsarbetare

Varje år brukar Liseberg också ta in cirka 2 500 säsongsanställda. Några sådana kontrakt har inte skrivits i år.
– Risken är ju att vår säsongspersonal får andra jobb, men vi hoppas så klart att de vill komma tillbaka till oss när vi har jobb att erbjuda igen, säger Julia Vasilis.
Om och när Liseberg kan öppna igen är ännu oklart.
– Just nu har vi ingen aning, men vi hoppas att vi kan öppna på något sätt i år. Frågan ligger hos myndigheterna. Det handlar om deras riktlinjer för allmänna sammankomster. Men vi tittar på det här vecka för vecka. Sedan har vi en viss ställtid så det tar minst två veckor för oss att bli körklara, säger Julia Vasilis.

Långsiktig påverkan

Samtidigt tror inte Lisebergs ledning att saker och ting någonsin kommer att gå tillbaka till det ”normala”.
– Som vi ser det kommer det här påverka verksamheten i ett par år. Men Liseberg är över 100 år gammal och vi vill inte att en kris ska förstöra allt som byggts upp. Därför är det viktigt att vi fattar kloka beslut nu och hittar ett nytt normalläge, säger Julia Vasilis.
Hon är imponerad över hur alla i organisationen bidragit med kloka tankar och idéer kring Lisebergs framtid.
– Det här är ett supertufft läge för hela branschen. Vi på Liseberg jobbar med de resurser vi har och försöker hela tiden hitta nya kreativa lösningar, säger hon.
Vd Andreas Andersen menar att det är viktigt att tänka på att det finns en tid efter Covid-19.
– Man måste fortsätta planera framåt och investera. Det är en konstant balans mellan det långsiktiga arbetet och att hantera situationen som den är på bästa sätt.
Har ni möjlighet att tänka framåt eller ägnar ni er enbart åt krishantering nu?
– Just nu är det mest krishantering, men vi har flera långsiktiga projekt som vi jobbar med. Mest planerar vi för hur vi kan öppna igen. Vad är det för park som vi ska erbjuda? Vi har en detaljerad plan för öppning där vi tittar på kapacitet, hygien etcetera, utifrån olika scenarion.
Hur känns det med varslen?
– Det känns så klart jobbigt men också nödvändigt. Vi måste agera. Vi har inget val.

Även Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland drabbas av varsel. 110 av ägaren Parks and Resorts totalt 400 tillsvidareanställda medarbetare sägs upp. Inte heller hos Parks and Resorts anläggningar har några säsongsarbetare anställts i sommar.