–Händer det inget drastiskt i augusti blir 2020 bara ett år att glömma.
Det säger Magnus Ahlback, ägare av Lufta Camping och Restaurang i Ånäset vid E4:an mellan Umeå och Skellefteå. Lufta är en så kallad genomfartscamping för de besökare som ska vidare för att beskåda norrsken och uppleva norrländsk natur.
Den viktiga försäsongen har uteblivit helt och den svenska sommarturismen har ännu inte riktigt kommit igång. Även om han börjar se viss rörelse inför semestrarna så har det varit extremt lugnt sedan i mars.
– Vi har tack och lov haft bra väder, och vi driver en restaurang där lokalbefolkningen har stöttat oss på helgerna. Men vi saknar de större sällskapen som genererar minigolf och andra aktiviteter på campingen. Alla grupper har helt uteblivit, säger Magnus Ahlback.
För Lufta Camping är de utländska besökarna avgörande för affärerna, de som ofta checkar in på eftermiddagen, äter och dricker i restaurangen, och åker vidare dagen därpå.
– Det är väldigt bra gäster, och gör vi vårt jobb bra kommer de tillbaka på nervägen.
Många svenskar väljer att stanna hemma i sommar – kan de väga upp för det utländska tappet?
– Det går inte att väga upp det tapp som har varit. Den svenska semestern börjar allt senare och är väldigt kort och koncentrerad, så de gästerna kan aldrig väga upp de bokningar vi får in under för- och eftersäsong.
Storumans Camping vid sjön Storuman tappade 90 procent av beläggningen i maj jämfört med förra året. För sommaren totalt pratar man om en halvering av antalet gästnätter jämfört med motsvarande period 2019.
– 70 procent av våra gäster är utländska turister som norrmän, tyskar och holländare som vill resa innan den stora svenska turismen sätter fart. Dem förlorade vi helt, och de bokningar vi har nu är svenska, säger Tina Kerro som driver Storumans camping med sin man.
Tina Kerro ser dock en liten ljusning att bokningsläget har förbättrats ju närmare semestrarna i juli sommaren kommer.
– De svenska bokningarna väger inte upp tappet av de utländska, men vi ser att nya gäster hittar hit, bland annat från Stockholm och Göteborg. Många som checkar in säger att de inte har varit norr om Gävle tidigare så vår bedömning är att fler svenskar testar på nya ställen i Sverige i sommar.
Tina Kerro ser ett annat mönster i bokningarna, där utländska gäster oftast bokade med kort varsel, eller bara ”droppade in”, medan svenskar gärna bokar med större marginal.
– Det är positivt eftersom det gör det enklare för oss att jobba och planera. Många vill också försäkra sig om att det är tryggt och säkert så de ringer gärna innan och frågar vad vi har för rutiner.
Vad hoppas du på i sommar?
– Det känns mer och mer hoppfullt i och med att bokningarna börjar trilla in så vi hoppas på en frisk och säker sommar, där alla tar rekommendationerna på allvar. Vi satte ett värsta scenario och det ser ut som att vi kommer att klara det, säger Tina Kerro.
Även Magnus Ahlback ser en viss ljusning inför juli, men befarar att det tar tvärstopp i augusti.
– Då kommer normalt sätt de utländska turisterna för fiske, men det tappar vi helt. Kollegorna i Mellansverige har haft mer turister, så det handlar lite om var man ligger. Vi ligger lite för långt norr ut, många svenskar väljer att åka söder ut.
Till Västerbottens-Kuriren säger Svensk Campings tf vd Peter Jansson att de kommande veckorna är avgörande för campingföretagen.
– Hittills har det här året varit väldigt tufft för de flesta campingplatserna i Sverige. Vi hoppas på en bra julimånad men det kommer inte bli som förra året. Sen var 2019 det bästa året historiskt sätt så det är en tuff värdemätare, säger Peter Jansson till Västerbottens-Kuriren.
Angående hur mycket svenska gäster väger upp för det utländska tappet säger Peter Jansson:
– Vi vet inte vart det här slutar […] Jag personligen tror inte att de norska gästerna kan kompenseras fullt ut med svenska gäster. Det kan täcka upp litegrann men inte fullt ut.