Åsa Andorff är chef för First Hotel Kokoloko i Visby som öppnade förra året, ett av de hotell som drabbats hårt av restriktionerna mot coronaepidemin.
– När Almedalsveckan ställdes in blev det en kraftig smäll för oss, säger hon.
Under tiden har intäkterna sinat under de populära vårmånaderna. Men de är inte helt borta.
Beläggningsgraden i april ligger kring 15-20 procent, bedömer Åsa Andorff.
– Vi har gäster på long stay. De kan vara folk som behöver någonstans att bo i väntan på att flytta in, folk som behöver kontor eller jobbar i byggen.
Juli och augusti starkare
April och maj ser hon som förlorade månader och även i juni är det tunt med bokningar. Juli och augusti har fortfarande ett bokningsläge som är ganska likt fjolåret. Åsa Andorff räknar med att Sverigeturismen kan gynnas av de fortsatta restriktionerna på utlandsresor.
– Vi har fått fler bokningar i sommar från folk som normalt åker till Palma eller Mauritius. Nu väljer de Gotland i stället.
Stor ovisshet om framtiden
Men hur det kommer att se ut i verkligheten beror på hur pandemin utvecklas och i vilket takt restriktionerna hävs här hemma. Flygen till Gotland väntas inte återupptas i sommar. Färjorna går med reducerad kapacitet och begränsningar i antalet resenärer. Om läget börjar återgå till det normala i juli måste förberedelserna vara igång och personal på plats i början av juni.
– Vi har permitterat all personal. Men när ska vi vara redo inför sommar och börja rekrytera? När börjar sommaren på Gotland och blir det någon sommar? Det är den stora frågan. Det är en jätteolustig och märklig situation, säger Åsa Andorff.
Kokoloko drivs på franchisebasis inom kedjan First Hotels. Fastigheten ägs av bolaget som driver verksamheten, vilket innebär att möjligheten till hyresrabatt och bidrag inte kan utnyttjas, enligt Åsa Andorff.
– Jag vill tänka positivt men det här kommer att bli riktigt tufft. Vi kämpar och tänker att vi ska ta oss igenom det här. Jag räknar med att det tar två år innan vi är tillbaka på normal standard igen.
Vardagskris
Jonas Stenberg, vd för Göteborgsbaserade Ess Group ger en lägesbeskrivning:
– Vi har kommit in i mer av en vardagskris och har genomfört de åtgärder vi kan göra säger han.
Provanställda och timanställda har sagts upp och de drygt 600 anställda i Sverige är permitterade.
Ljusare för destinationshotell
Tuffast är läget för gruppens cityhotell, som Pigalle i Göteborg och MJ’s i Malmö. Bättre går det för destinationshotellen, där beläggningsgraden ligger på 45-60 procent, enligt Jonas Stenberg. Bland dem finns exempelvis Falkenbergs Strandbad, Ystads Saltsjöbad och Steam Hotel i Västerås. Inför sommaren räknar han med att destinationshotellen kan gynnas av Sverigeturismen.
– Där har vi inte så stor andel utländska besökare. Cityhotellen kommer att få det betydligt tuffare.
Några hyresrabatter har Ess Groups hotell inte kunnat utnyttja än.
– Fastighetsägarna har inget incitament att sänka hyran, säger Jonas Stenberg.
Han efterlyser andra åtgärder för att stötta krisdrabbade hotell:
– Att ge ytterligare bidrag till arbetsgivaravgifterna och att ta bort begränsningen till max 30 personer hade varit bra. Staten behöver också hjälpa till med fasta kostnader, främst hyran.
Möjlighet till statligt hyresstöd
Regeringen är på väg att införa möjlighet till statligt hyresstöd till fastighetsägare som sätter ned hyran. Det ger möjlighet att kapa max halva hyran och bidraget till fastighetsägaren blir högst en fjärdedel av den ursprungliga hyran.
Anders Nissen är vd för Sveriges största hotellfastighetsbolag Pandox.
– Om hotellen fortsätter att ha stängt måste det till fler stödpaket, säger han.
Generösare villkor
Det hittills lanserade hyresstödet passar dåligt i hotellbranschen enligt Anders Nissen.
– Hotellfastighetsmarknaden har omsättningsbaserade hyresavtal. Pandox har 3,5 miljarder i hyresintäkter och miniminivåer på 2 miljarder. I Sverige har vi tappat större delen av våra hyresintäkter.
Pandox har också gått med på generösare betalningsvillkor för flera av sina hyresgäster, enligt Anders Nissen. Han öppnar för att kunna gå med på ytterligare hyressänkningar för att hotellen ska komma åt det statliga hyresbidraget.
– Det är klart att vi kommer att hjälpa till, säger han.
”Vi klarar oss länge”
Ett dilemma för Pandox och andra fastighetsägare är att de kan tappa ännu mer hyresintäkter om hotelloperatörerna går omkull.
– Vi har redan tagit över två hotell i Köpenhamn. Vi är även operatörer och kan ta över verksamheten och driva den själv. Men vi hoppas att vi inte behöver göra det, säger Anders Nissen.
Han ser ingen risk för att Pandox självt ska tvingas över kanten på grund av epidemin.
– Vi klarar oss länge och har likviditet. Vi har skaffat oss kreditlinor och tillgångar på 4,5 miljarder, säger han.
Hela den svenska hotellnäringen är nu inriktad på att övervintra. Dominerande kedjor som Scandic och Nordic Choice har stängt ner en stor del av hotellen och tusentals anställda har varslats om uppsägning. Beläggningen i storstäderna har rasat till 5-6 procent i Göteborg och Stockholm och 7-8 procent i Malmö.
Även hos jättarna finns ljuspunkter. Scandic publicerade nyligen en lägesuppdatering där bolaget räknar med att marknaden successivt återhämtar sig under andra halvåret.