Annons

Löjrommen ska dra besökare till Kalix

zoom Våffla med Kalix löjrom på Låktatjåkko fjällstation. Foto: Håkan Stenlund/Swedish Lapland
Våffla med Kalix löjrom på Låktatjåkko fjällstation. Foto: Håkan Stenlund/Swedish Lapland
NYHETER. Kalix kommun har fått bidrag från Jordbruksverket för att hitta nya sätt att nyttja löjrom i besöksnäringen. Pilotprojektet ska visa vägen för hur svenska matprodukter kan utgöra grunden för nya koncept i besöksnäringen.
Annons

Idag försvinner i princip all Kalix löjrom ut ur regionen, till restauranger i övriga Sverige och även utomlands. Idén bakom projektet är att undersöka hur besöksnäringen i Kalix kan använda sig av den ursprungsmärkta löjrommen för att attrahera fler besökare, genom att samarbeta med fiskerinäringen, lokala matkreatörer, upplevelseproducenter och hantverkare.

– Jag flyttade till Kalix för tolv år sedan och har sedan dess jobbat för att de besökare som kommer hit ska få uppleva löjrommen med alla sinnen. Det är ju en helt annan upplevelse att komma hit och äta löjrommen på plats, kanske delta vid fisket och se hur det kan gå till när man äter löjrommen här, i ett två centimeter tjockt lager på en knäckemacka, säger Åsa Andersson Ulvede, projektledare.

Kalix kommun står bakom pilotprojektet och Jordbruksverket har nu skjutit till 500 000 kronor till en förstudie. Tanken är att projektet ska resultera i en slutrapport som sedan ska gå att applicera på hur andra ursprungsmärkta livsmedel kan användas i besöksnäringen.

Det är idag endast tre svenska produkter som har EU-skyddad ursprungsbeteckning (SUB), Kalix löjrom, Upplandskubb (bröd) och Hånnlamb (kött från Gotländska gutefår). I många europeiska länder är det betydligt vanligare med ursprungsbeteckning, som till exempel parmaskinka och champagne.

– Kalix löjrom är ju otroligt välkänt över hela världen. Med tanke på att det är så tydligt kopplat till Kalix, är det ju galet att det inte finns något löjromsrelaterat att göra här. Tidigare har vi haft löjromsfestivaler, men det har aldrig blivit något större av det utan bara arrangerats för lokalbefolkningen, säger Åsa Andersson Ulvede.

Kalix löjrom var det första svenska livsmedel som fick EU:s skyddade ursprungsmärkning och i november firar märkningen tio år. Kalix kommun satsar just nu på att lyfta Kalix skärgård, med populära resmål den yttersta skärgårdsön Malören, som ett attraktivt besöksmål både sommar och vinter. Senaste säsongen av Expedition Robinsson spelades även in Kalix skärgård i somras.

– Det känns ju verkligen passande att även visa på det unika med löjrommen, nu när Kalix är i ropet på många sätt. Vi ser det som en fantastisk möjlighet att lyfta Kalix som besöksmål, säger Åsa Andersson Ulvede.