William Styrlander och Hanna Bergström var studenter i Helsingborg när de bestämde sig för att öppna ett kafé. Med sparpengar och en vision om ett modernt ställe som erbjuder ett lokalt utbud och en trevlig atmosfär startades Bruket Kaffebar 2019. I dag har kaféet expanderat och ägarna har dessutom öppnat bageri. Bruket fick i år, för tredje gången, utmärkelsen Årets Kafé i Helsingborg City awards och är även mästarklassklassificerade i White Guide. William Styrlander berättar hur allt började.
– Vi startade Bruket för vi tyckte att det saknades något liknande i Helsingborg, ett schysst kafé med bra stämning och mat på hållbara råvaror med en meny i säsong. Jag och Hanna pluggade till ingenjörer men det blev inget med det, det blev något annat efter examen. Vi tyckte mycket om kafékulturen och var intresserade av kaffe, vi hade haft en del projekt tidigare men inte drivit något sådant här. Men det märktes fort att det fanns en efterfrågan, folk hade saknat något mer modernt – ett självständigt kafé. Åtta månader efter att vi öppnat kom pandemin men vi vågade tänka långsiktigt och byggde ganska raskt ut lokalen.
Hur var den första tiden som nyblivna kaféägare?
– Vi öppnade i maj 2019 och byggde ut under 2020. Sommaren 2020 präglades ju av hemestrar och reserestriktioner så då tror jag att besöksnäringen i hela Sverige hade en supersommar. Det var en bra investering att våga bygga ut.
Berätta om tanken bakom och konceptet för Bruket. Ni har en tydlig inredningsstil och serverar bara hållbar mat och dryck.
– Ja, vi åkte utomlands och inspirerades av kaféer i Köpenhamn, Polen och Tyskland. Vi visste att vi ville ha en stark färg och en lekfullhet i inredningen. Vi ville erbjuda ett bättre kaffe än genomsnittet och samarbetar med lokala kafferosterier.
Hur viktig är hållbarhetsaspekten för Bruket?
– Vi är intresserade av det lokala och tycker att det är synd att man köper in importerat hela tiden. Det lokala gör oss unika. Vår meny är också anpassad efter vad som är i säsong, exempelvis har vi inte gurka nu på vintern men på sommaren har vi fin svensk gurka.
Och ni kunde expandera verksamheten fort?
– Ja, vi hade span på en till lokal så vi köpte den och byggde om till ytterligare ett kafé. Så hittade vi också en lokal där vi kunde starta bageri där vi bakar vårt eget bröd och bakverken till våra kaféer.
Hur har det gått att hitta personal i takt med att ni expanderat?
– Vi har hittat bra folk. Vi försöker vara bra arbetsgivare och ha en schysst dialog med våra anställda. Det verkar som att man vill jobba här, vi får mängder med spontanansökningar. När vi söker personal letar vi efter en bra inställning och erfarenhet.
Och ni är flerfaldigt prisbelönta, hur känns det?
– Ja vi har vunnit Årets Kafé tre gånger, vilket är ju ett verkligt bevis på att kunderna gillar det vi gör, vilket vi vill matcha såklart. Det är roligt att bli uppmärksammad och det driver oss att ständigt vilja bli bättre.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Vi vill fortsätta vara och verka i Helsingborg och ska etablera vårt bageri ytterligare. Man kan växa inåt och utveckla sig själv och det är vårt fokus ett tag framåt nu. Att växa i vår kostym.