Håkan Karlsten blickar ut över vattnet och bryggorna i den lilla viken.
– Det här är en av mina favoritplatser på ön, hit går jag ibland för att ta ett dopp mellan in- och utcheckningarna, säger han.
Vi har just promenerat runt Södra slingan, en av två vandringsleder genom naturreservatet som täcker stora delar av Vrångö. Den bilfria ön ligger i Göteborgs sydligaste skärgård och har runt 400 bofasta – men så här års lockar de många fina stränderna betydligt fler.
– Vrångö är göteborgarnas badö, en normal sommardag är det 1 000–3 000 dagsbesökare här, säger Håkan Karlsten.
Ska leva året runt
Han är skepparsonen vars släkt på Vrångö har anor sedan 1500-talet. Själv växte han upp i Göteborg och har bland annat varit landslagsbrottare och drivit eget företag i kontorsmaskinsbranschen. 1991 tröttnade han på ekorrhjulet och storstan och flyttade till Vrångö, där hans föräldrar redan bodde. Det här var tidigare lotsarnas och fiskarnas ö, men 1961 slutade lotsstationen att användas och de senaste åren har fisket minskat betydligt. Själv har Håkan Karlsten aldrig varit intresserad av fiske eller sjöfart, så när han kände behov av en omstart i 45-årsåldern och ville hitta ett jobb som gjorde det möjligt för honom att försörja sig på Vrångö kändes det självklart att satsa på besöksnäringen. Trots att han saknade egen erfarenhet av den.
– Jag vill att ön ska leva året runt och fortsätta vara del av en levande skärgård och eftersom det saknades övernattningsmöjligheter för besökare på Vrångö fick jag en idé om att öppna ett vandrarhem.
Året runt-öppet lägenhetshotell
Efter att ha fått veta att det fanns markanvisning för en boendeanläggning i hamnen började han skissa på olika upplägg tillsammans med en arkitekt och två vänner, som senare blev delägare men köptes ut för några år sedan. Vandrarhemsidén skrotades dock när de insåg att det vore bättre att satsa på ett boende med högre standard och egna pentryn för att gästerna skulle stanna längre. Resultatet blev Kajkanten, ett året runt-öppet lägenhetshotell i den gamla fiskehamnen. De första gästerna välkomnades 2014.
– Från början riktade vi in oss på barnfamiljer, men det var mest medelålders par och grupper, till exempel svensexor, möhippor och konfererande företag, som kom. Och sedan vi gick med i Svenska Turistföreningen har vi fått fler gäster med högre medelålder som kommer hit för att vandra och upptäcka naturen. De kommer ofta under perioder då vi har lägre beläggning, vilket har hjälpt oss att bredda säsongen.
Sommaren är den självklara högsäsongen för Kajkanten: sommargästerna står för 80 procent av omsättningen. För att få fler att hitta till ön andra delar av året har företaget satsat stort på olika aktivitetspaket i samarbete med lokala aktörer. I utbudet finns bland annat hummerfiske, kajakpaddling, tångsafari och kallbad. Den som vill kan också få en guidad tur på ön med Håkan eller någon annan lokalbo som ciceron.
Historier om sjörövare och smuggling
Efter att Håkan tagit mig med längs den Södra slingan och berättat om gamla stensättningar från bronsåldern och jordbruket som tidigare dominerade ön tar han täten uppför en bergsknalle nära hamnen, längs en led som slitits blank av århundraden av lotsars upp- och nergång. Där uppe väntar den röda, gamla lotsutkiken och en svårslagen utsikt över Västerhavet.
– Det här är första utposten i Göteborg och Västerhavet, så det finns många historier om sjörövare och smuggling härifrån, säger Håkan.
På vägen ner igen plockar han med sig en chipspåse och en plastburk som lämnats i naturen. Varje år anordnar Kajkanten en strandstädardag och resten av året erbjuds gästerna att testa så kallad plogging, det vill säga att plocka skräp medan de joggar eller går. I hamnen utanför Kajkanten finns ett ställ med plastpåsar som ska göra det lätt för vem som helst att bidra.
– Gästerna tycker bara att det är positivt. Även om inte alla plockar skräp när de kommer hit är det många som säger att de uppskattar initiativet eller att de blir inspirerade att plocka med barnbarnen.
Miljötänket har funnits med ända från början, bland annat genom användande av förnybar el, bergvärme och resurseffektiv teknik. Sedan några år tillbaka är Kajkanten medlemmar i Hållbarhetsklivet, Västsveriges initiativ för en hållbar besöksnäring, och diplomerade av miljömärkningen Green Key.
– Även om vi gjorde många rätt redan innan tog det tid och kraft att uppfylla alla krav, men nu är det skönt att ha det i ryggen. Vi märker också att många företag har börjat ställa krav på den typen av certifieringar när de upphandlar konferenser.
Kräftkok och bubbel
Ö-samverkan är en annan del av Kajkantens hållbarhetsfilosofi.
– I små samhällen är samarbete och nätverkande ett måste. Vi anlitar alltid lokala fiskare när gäster vill göra en båttur, och hantverkare på ön när något behöver åtgärdas.
Företaget har också ett nära samarbete med Lotsen, en hamnrestaurang ett snäckskalskast från Kajkanten. Restaurangen levererar bland annat skaldjurslådor och konferensmåltider; dessutom kan gäster som vill lära sig koka kräftor på Vrångövis boka ”Kräftkok och bubbel” och få en kväll med fiskhandlaren.
– För några år sedan hade de bara en fiskvagn utan servering, men de har vuxit tillsammans med oss och kunnat anställa fler. Nu är vi beroende av varandra. Det är likadant med matbutiken intill.
Sedan några år tillbaka är Håkans dotter Madeleine Strandberg också engagerad i företaget, tillsammans med Evelina Carlén och Oksana Fryskehkevych. Att driva eget på en liten skärgårdsö kräver att man hjälps åt i stort och smått, enligt Håkan Karlsten.
– Vi stöter på alla typer av problem. Det kan vara gäster som har hyrt kajak och inte orkar ta sig tillbaka eller en vandrare som har stukat foten eller någon som har fått nikotinabstinens när butiken har stängt. Men det är också det som är så roligt, det är aldrig samma från dag till dag.
– Jag tycker det här är världens bästa jobb. Jag får träffa så många glada gäster och vara med och ge dem minnen för livet. Att få skicka ut gäster i kajak och se deras glädje när de kommer tillbaka och berättar att de har sett sälar och hittat en helt egen strand är en enorm lycka.
Kommer hit för lugn och stillhet
Tidigare i somras firade Kajkanten tioårsjubileum med en stor fest med bland annat prova på-aktiviteter, tårtkalas och visning av lägenheterna, som kan beskrivas som en sorts moderna sjöbodar.
– Bygglovet tillät en högre byggnad, men jag ville att de skulle smälta in i skärgårdsbebyggelsen. Det är många som tror att det har varit någon form av fiskberedning eller repslagning här tidigare och det är roligt att det ger en historisk känsla.
Nästa stora projekt är att installera solpaneler på Kajkanten, men i övrigt finns inga stora planer på förändring.
– Det stora här är att det inte händer så mycket. De som kommer hit för lugn och stillhet och kan konstatera att det ser ungefär likadant ut som förra året.
Du kan läsa mer om Kajkanten Vrångö i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.