– Mycket talar för att intresset för inhemsk turism fortsätter, säger Maria Månsson, forskare vid Institutionen för strategisk kommunikation.
Redan för två år sedan började forskarteamet studera överturism, som de senaste decennierna blivit ett problem i många europeiska storstäder. Sen kom pandemin. Och besöksnäringen dog – framför allt i storstäderna. Nu har Lundaforskarna fått pengar från Tillväxtverket för att ta reda på hur man kan skapa motståndskraftiga turismdestinationer efter pandemin.
– Vi såg redan förra sommaren att storstäderna drabbades extra hårt, samtidigt som flera mindre kommuner, bland annat i Skåne, noterade besöksrekord. Vi ser med andra ord tendenser till både över – och underturism i landet. Det är en trend vi tror kommer hålla i sig.
Pandemin har skyndat på hemestrandet
Men trenden kan egentligen ha varit på gång redan före pandemin. Maria Månsson menar att intresset för att semestra i naturen på hemmaplan väcktes redan för några år sedan – i samband med att flygskammen och miljö- och hållbarhetstänket började diskuteras i media. I takt med pandemins framfart har idéen om hemmasemester nu skyndats på och allt fler svenskar har det senaste året börjat upptäcka våra naturområden.
– Det som blir viktigt när vi tänker semester framöver är att resmålet ska kännas tryggt, säkert och hållbart, fortsätter Maria Månsson.
Men det finns utmaningar. Samtidigt som turismen minskar i storstäderna finns det risk för överturism i naturområdena.
– Om alla drar till skogs skapas trängsel och nedskräpningen ökar. Vi tror därför att det blir viktigt att skapa förutsättningar för hållbara turismupplevelser. För att vara en attraktiv destination måste platsen vara säker utifrån ett besöksperspektiv. Det måste vara möjligt att hålla avstånd till andra besökare. Oavsett om det gäller i en storstad, i naturen eller på en mindre ort.
Båda forskningsprojekten, Urban turismutveckling i förnyelse, som redan studerats i två år – och det nystartade: Resilient destinationsutveckling i spåren av Covid-19, pågår fram till december 2022 respektive november 2023. För den som är intresserad att ta del av forskning kring överturism och underturism i spåren av Covid-19 kommer Lunds Universitet att anordna ett kostnadsfritt webbinarium den 19 mars.