I augusti 2023 berättade Marcus Thell, vd och ägare på Stufvenäs Gästgifveri utanför Kalmar, för Besöksliv om de storslagna planerna på att utöka hotell, spa och konferensverksamheten med 50 procent. I samma veva mullrade de första byggmaskinerna in på gästgiveriets gård för att lägga grunden till en ny hotellbyggnad.
Hur har det gått?
– Det vi sade att vi skulle göra var att bygga en ny huskropp med 21 nya rum som skulle vara klart i slutet av juni så att vi skulle kunna använda rummen under sommarperioden 2024. Och det blev exakt som vi sade – till kostnaden vi kommit överens om med totalentreprenören. Med tanke på stigande råvarupriser och räntenivåer är vi supernöjda att vi tog oss igenom byggprocessen som vi gjorde. Utfallet blev till och med bättre än vi hade trott, säger Marcus Thell.
– Dessutom har vi renoverat 26 av våra tidigare rum under tiden som vi har genomfört själva byggnationen.
I vilken omfattning har byggarbetet stört verksamheten under året?
– Den nya huskroppen ligger precis bredvid de byggnader vi hade tidigare, så givetvis har det bitvis varit störande med ljud från tunga transporter och folk som snickrar och flyttar saker. Men det har varit i ganska liten utsträckning ändå. Undantaget var precis på slutet, när vi skulle få ihop det nya huset med det gamla, men vi lade arbetet i en period då det var lite lugnare.
Hur har mottagandet av utbyggnaden varit?
– Många av gästerna är här för första gången och vet givetvis inte om att ett av husen är helt nytt, men vi har fått mycket positiv feedback. Många uppskattar kontakten med havet och det lyxiga boende vi erbjuder.
Hur ser det ut med konferensbokningar inför hösten?
– Det ser bra ut. Vi har haft lite svagare orderingång första halvåret jämfört med tidigare år. Men vi har varit fullbokade hela sommaren, även de nya rummen har varit fullbokade, så det ser ändå starkt ut och vi går mot ett nytt rekordår.
Vad ser du att gästerna efterfrågar 2024?
– Våra besökare är ute efter en helhetsupplevelse, att få fly verkligheten för en stund. Man vill checka in, bli omhändertagen och få god mat och dryck. Det gäller både privat- och konferensgäster. Om man har konferens inne i stan är det lätt att passa på att uträtta ärenden. När man kommer till oss utanför stadskärnan är man fast, på gott och ont. Du måste umgås och interagera med dina kollegor, och får samtidigt möjlighet att djupandas lite och insupa naturen.
Vad blir nästa steg i storsatsningen?
– Vi jobbar stenhårt mot vårt mål att bli 50 procent större överallt. Nästa steg blir att bygga ut vårt spa till dubbla storleken och sedan restaurangen. Planen är att allt ska vara klart 2026. Det ska vi väl klara?