Mikael Einarsson är både kock och författare. Han har genom sitt liv arbetat på flera välkända restauranger i både Stockholm och London. Sedan i slutet på förra året är han krögare för restaurangen Chez Jolie i Stockholm, som han äger tillsammans med Stureplansgruppen.
Vad har ni fått namnet ifrån?
– Jolie är ett namn som varit med sedan vi väntade vårt första barn. Både jag och min fru var så inställda på att det skulle bli en dotter så vi diskuterade mest tjejnamn. Likadant blev det med nummer två. Det har blivit två fina söner, och nu fick till slut även det vackra namnet Jolie komma till användning.
Vad är Chez Jolie för restaurang?
– Det är en ganska vanlig traditionell restaurang, ombonad, bekväm och läcker med proffs på alla avdelningar. Man sitter skönt i en fint inredd lokal med cirka 60–65 sittplatser. Det är puls, men ändå en miljö där man sitta och prata med varandra. Vi serverar franskinspirerad ala carte mat, med förrätt, varmrätt och dessert.
Ni startade i slutet på förra året hur har det gått?
– Det har gått overkligt bra. Det hade jag inte ens kunna drömma om själv. Vi har också ett bra geografiskt läge mitt i stan, och det ser bra ut framöver med bokningarna.
Märker ni av den kommande lågkonjunkturen?
– Det vi gör just nu är att kvalitetssäkra vår produkt och utvecklar den. Det är vårt sätt att försöka bibehålla bokningsläget. Vi är ju en liten restaurang, så just nu märker vi inget. Vi har haft samma jämna tryck sedan starten.
Vad är den stora utmaningen för dig framöver?
– Det är om världsläget håller i sig. Då kommer vi säkert att känna av det. Men vi är en liten verksamhet, så vi har ett utrymme kan kunna skruva om lite om det fortsätter och blir värre.
Nå, hur blir det med boken som du fick pausa?
– Jo den är på gång. Och som det ser ut nu kommer den att ges ut hösten 2024. Det blir lite av en uppföljning av min senaste bok, Kocken & jägaren. Mer än så kan jag inte berätta, säger Mikael Einarsson.
Läs även om hur Stureplansgruppen växer i Göteborg