När Besöksliv var på plats vid havet i Halmstad var det bara ett par veckor kvar innan Jacob Holmström och Emelie Leijon äntligen skulle slå upp portarna till sitt drömprojekt Restaurang Fyr. Efter flera framgångsrika år i Stockholm med två-stjärniga restaurangen Gastrologik som Holmström drev ihop med Anton Bjuhr styrde paret kosan till hemtrakterna och öppnade restaurang.
Det har snart gått ett år sedan Besökslivs visit och Fyr har haft en händelserik första tid. Nyligen tilldelades restaurangen Dagens Industris utmärkelse Årets affärskrog.
Grattis till utmärkelsen Årets affärskrog, vad tror du ligger bakom att ni fick priset?
– Tack snälla! Dels att vi har en fantastiskt fin restaurang i en otrolig miljö, dels att vi serverar vällagad god mat och framför allt att vi erbjuder service med det lilla extra, säger Emelie Leijon.
Vad betyder priset för dig, verksamheten och personalen?
– Det betyder otroligt mycket. Det är ett kvitto och en bekräftelse på att vi gör något bra. Och det tror jag är väldigt kul för personalen att få just den bekräftelsen efter så pass kort tid, det blir nog en extra kick och morot att fortsätta utvecklas och bli bättre varje dag.
En utmaning att hitta personal
Restaurang Fyr har snabbt etablerat sig som en gästfavorit och bokningstrycket har varit högt. Emelie Leijon ser tillbaka på en intensiv sommarsäsong.
– Vi har haft en väldigt fin start och ett jätteroligt första år med mycket jobb och många härliga gäster. Vi hade en fantastisk sommar med väldigt högt tryck och över hundra gäster på väntelistan nästan varje dag i juli. Det var otroligt kul!
Finns det något med Fyr som förvånat dig, blivit bättre eller varit mer av en utmaning än vad du kunde tro?
– Det var en utmaning att så snabbt hitta personal och att kunna bemöta det tryck som var. Vi har sett det här första året som en lärotid och har redan nu många idéer som vi vill utveckla och göra annorlunda till det här året.
Nobelmiddagar på Fyr
Jacob Holmström låg bakom maten under 2023 års Nobelbankett och temat har fortsatt på Restaurang Fyr under det första året. Vintermiddagar och andra idéer ska locka gäster att besöka Fyr även på vinterhalvåret, en utmaning för många restauranger på populära sommarorter.
– Det är också en utmaning att attrahera gäster året runt. Men vi har bland annat kört Nobelmiddag på Fyr under fyra kvällar i november. Det var väldigt lyckat och uppskattat hos våra gäster. I december körde vi vårt alternativ till julbord som vi kallade Vintermiddag – en sittande middag med sju serveringar, inspirerat av julen, fast på Fyrs vis.
Emelie avslutar:
– Vi jobbar mycket med hur vi kan locka gäster och turister även lågsäsong, exempelvis samarbeten med hotell, golfklubbar med mera. Sen hoppas vi såklart på att priser som detta kan ge en extra skjuts och marknadsföring så att fler upptäcker oss.