Annons

M-ledare i heta stolen på Visitadagen

zoom Foto: Besöksliv
Foto: Besöksliv
NYHETER. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson frågades ut av styrelseordförande Visitas Maud Olofsson under Visitadagen.
Annons

Digitalisering, hållbarhet, att leda 90-talister och arbetsgivarens skyldigheter var några av punkterna på besöksnäringens branschdag, Visitadagen, som hölls i ett välbesökt Münchenbryggeriet i Stockholm.

En av dagens höjdpunkter var när Visitas styrelseordförande, tidigare Centerpartiledaren Maud Olofsson, satte M:s partiledare Ulf Kristersson i heta stolen för att få svar på Visitas fyra huvudfrågor.

– Vår bransch omsätter 300 miljarder kronor och sysselsätter 180 000 personer och vårt exportnetto ligger på 130 miljarder. Vore jag politiker skulle jag ta hänsyn till vår bransch när jag tog fram våra förslag inför kommande mandatperiod, sa Maud Olofsson i introduktionen.

Arbetsgivaravgifterna, regelbördan, momsen och kompetensförsörjningen är de områden Visita vill jobba extra mycket med under årets valrörelse.

 Var finns en bättre möjlighet än att bjuda hit någon som kan ha mycket att säga till om efter höstens val, frågade Maud Olofsson retoriskt innan hon välkomnade Ulf Kristersson upp på scen.

Maud Olofsson: Hur tänker du på att vår bransch vill ha sänkta arbetsgivaravgifter?

– Jag förstår er och att det för er som bransch är en fördel med lägre arbetsgivaravgifter. Men om man tittar totalt sett över landet i termer av sysselsättning så är det inte vår prioritering.

– När vi tittar på vilka skattesänkningar som är viktigast så är skatten på arbetsinkomst ett av Sveriges största problem. Att sänka skatten på de lägsta inkomsterna är en viktigare reform än att sänka arbetsgivaravgiften.

Maud Olofsson: Men här sitter massor av företag som kan anställa men som kanske inte har råd, hör det inte ihop med sänkta inkomstskatt?

– Var vi inte tvungna att prioritera så skulle jag göra båda, men skattesänkningar i ett land med så högs skattetryck som Sverige måste vi börja där det är viktigast. Att lågt utbildade människor idag får bidrag i stället för att jobba är det enskilt största problemet.

Maud Olofsson: Sänkningen av restaurangmomsen 2012 har gett 11 000 jobb, men ni planerar att höja momsen på mat. Hur tänker du där?

– Återigen, detta beror på vad man vill prioritera, vi har kostnadsökningar som kräver finansiering. Till det har vi tagit en liten skattehöjning som vi anser är mindre skadlig än andra. Vill man vara stram med utgifterna måste man få ihop det.

Maud Olofsson: Vi har 300 lagar och förordningar, regelbördan har ökat efter alliansregeringen, hur ser du på det? Kan vi förvänta oss ett regelförenklingsarbete med tydliga mål?

– Det är svårare i praktiken än på pappret, men den nuvarande regeringen har släppt frågan, någon måste vara nagel i ögat och driva på så att något görs. Digitalisering är till exempel något som gör detta möjligt, och ett systematiskt digitaliserande av offentlig sektor. Det är absolut viktigt att hålla frågan om regelförenklingar vid liv.

Maud Olofsson: Hur tänker ni få upp kvaliteten på utbildning inom besöksnäringen?

– Ett grundläggande problem är att många går ut nionde klass utan att ha vägar framåt, och kommer ut på en arbetsmarknad som kräver gymnasieutbildning. Bland annat satsar vi mer på yrkesutbildning för att rusta för mer utbildning.