Annons

Malmös krögare tog strid mot regler för uteservering

zoom Malmökrögaren Johan Walterström protesterade när kommunen ville införa nya krav att uteserveringarnas parasoller måste fällas ned varje kväll. ” Det skulle ha kostat oss 100 000 kronor utan någon nytta.
Malmökrögaren Johan Walterström protesterade när kommunen ville införa nya krav att uteserveringarnas parasoller måste fällas ned varje kväll. ” Det skulle ha kostat oss 100 000 kronor utan någon nytta.
NYHETER. Malmö stad har klubbat nya riktlinjer för stadens uteserveringar. Tack vare flera Malmökrögares protester slopades ett delförslag med nya märkliga ”parasollregler”. Hade det gått igenom kunde det ha kostat krogarna 100 000-tals kronor.
Annons

– Man måste ta hänsyn till verkligheten. Det hade varit helt tokigt med till exempel ett förbud mot hängrännor mellan parasollerna. I Malmö regnar det ungefär hälften av dagarna under uteserveringsperioden, vi bor inte vid Medelhavet, säger Johan Walterström, ägare till restaurang Moosehead Bar.

 

470 tillstånd i staden

I Malmös blomstrande krog- och nöjesliv har 470 restauranger och kaféer tillstånd för uteservering, det vill säga nästan alla i stadskärnan. Det är 30 procent fler sedan 2009. Ett stort projekt har därför pågått sedan förra hösten hos gatukontoret för att se över riktlinjerna för hur uteserveringarna ska se ut. Allt under devisen att stadsmiljön ska bli ”mer attraktiv, tillgänglig och vacker”.

– Riktlinjerna har inte blivit striktare, men tydligare och utformade så det inte ska krävas bygglov. Tidigare har de varit för otydliga, både för handläggare och restaurangägarna som sökt tillstånd, säger projektledare Pia Askenberg på gatukontoret i Malmö.

Men de kommunala tjänstemännens iver till detaljreglering höll på att bli ett dyrt kalas för Malmös krögare. I det ursprungliga förslaget skulle restaurangerna fälla ned sina parasoller varje kväll efter stängningsdags. Även förbud mot hängrännor som leder bort regnvatten mellan parasollen skulle bort.

 

Ville förbjuda hängrännor

”Parasollförslaget” fick flera Malmökrögare att reagera starkt när förslaget gick ut på remiss, bland annat Mikael Ahlqvist på Etagegruppen och Johan Walterström, ägare till Moosehead Bar vid Lilla Torg. Hängrännorna behövs för att kunna sitta ute även när regnet hänger i luften och att varje kväll fälla ner parasoll är tidskrävande Eftersom värmarna är direkt förankrade i marken och kopplade till stadsgasnätet skulle krogarna vara tvungna att lossa alla värmare för att kunna fälla ihop parasollerna. Johan Walterström räknade ut att det skulle ta två timmar varje dag att fälla upp och ned parasollerna under uteserveringssäsongen som är 225 dagar i Malmö.

– Det skulle ha genererat extra kostnad upp till 100 000 kronor för min krog, i princip till ingen nytta. För parasollerna skulle vara nedfällda mitt i natten när nästan ingen ändå ser dem, säger han.

Till krögarnas lättnad backade tjänstemännen och slopade den delen av riktlinjerna. Det är nu fritt fram för uppfällda parasoll dygnet runt. De nya riktlinjerna kritiseras dock av Moderaterna.

– Jag är förvånad över att Malmös rödgröna styre vill jävlas så mycket med stadens restauratörer, säger Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden till Sydsvenskan.

 

Tio personer bakom dyr studie 

Gatukontoret menar att man lyssnat på restaurangägarnas önskemål och nu tillåter till exempel fristående markiser och plexiglas och glas som vindskydd, vilket var förbjudet tidigare. Johan Walterström på Moosehead konstaterar dock med viss förundran att riktlinjerna nu är i stort sett de samma som förut – efter att ha malts genom den kommunala byråkratins kvarnar i 1,5 år.

– Mig veterligen har närmare tio personer på Malmö Stad varit inkopplade, man har genomfört studieresor och haft ett antal möten. I min värld känns det som nyttan av projektet inte motsvarar kostnaden samtidigt som de gamla riktlinjerna i stort fungerade väl.