Annons

”Helst vill vi inte behövas” Stellagalan firar fem år

NYHETER. Femårsjubilerande Stellagalan satsar på nytt forum för förändring och bygger broar inom den gastronomiska branschen - men helst vill de inte behöva finnas alls.

Annons

– Vi skapade en gala för att lyfta meriterande och kompetenta kvinnor där nomineringarna görs av kollegor i branschen. Men Stellagalans långsiktiga mål är att vi inte ska behövas finnas. När jämställdhetsfrågor inte längre behöver drivas i branschen, säger Anita Lindström som är ordförande för Stellagalan.

2016 samlades en grupp kvinnor – alla med lång erfarenhet från branschen – med syftet att börja jobba aktivt för att öka jämställdheten på landets gastronomiska scen.

– Vi la märke till att problemen inte enbart handlade om lön, position, arbetsmiljö och arbetsuppgifter, utan lika mycket om bristen på synlighet vid tävlingar, galor, jurys och tv-program som “Kockarnas kamp”, säger Anita Lindström.

Forum för förändring

Sedan dess har Stellagalan utvecklats. Dels som en årlig gala, dels som ett forum för debatter, poddar och mentorträffar. Den 21 mars ordnas ett forum på Space i Stockholm. Under temat  ”Förebilder och förändringsarbete” diskuterar föreläsare från Allbrightstiftelsen jämställdhet, rekrytering och arbetsklimat med journalisten och debattören Attila Yoldas.

I höst, den 24 oktober, väntar den årliga galan med sittande middag för inbjudna gäster i Stockholm. Där delas pris ut i galans nio priskategorier – som kock, sommelier, bartender osv – och även Suzanne Wohlin-stipendiet på 40 000 kronor. Sist galan ägde rum i fysisk form 2019 deltog runt 450 kvinnor och män som ville stödja arbetet för en jämställd gastronomi.

– Gemensamt för vinnarna är att det är kvinnor som är förebilder och inspiratörer för andra kvinnor i branschen. Eftersom löneskillnaden mellan män och kvinnor fortfarande är runt 10 procent betalar män 10 procent mer för biljetten, säger Anita Lindström.