– Idén föddes i samband med att jag tackade ja till att bli ambassadör för The Hunger Project. Vi ville få ut information om The Hunger Projects arbete där jag samtidigt kunde bidra med min kunskap och skapa recept. Boken är inte bara en kokbok, utan innehåller också information om vad The Hunger Project arbetar med, säger Frida Ronge, restaurang Taks kreativa chef.
Boken innehåller tips för att minimera matsvinn?
– Ja, till exempel hur man kan använda alla delar av en rotselleri, hur man gör pickles på rotfruktsändbitar eller ströbröd på brödsmulor. Jag ville göra recept med råvaror som man annars inte brukar använda och öppna upp för att använda lokala råvaror och råvaror som är i säsong.
Vem riktar sig boken till?
– Främst till privata hushåll. Läsaren ska känna sig inspirerad att laga mat samtidigt som hen ska känna sig delaktig i att förändra världen, hela vinsten från försäljningen av Möjligheternas kokbok går till The Hunger Project och deras arbete.
Matsvinn är en fråga som många inom besöksnäringen tampas med. Vilken är den stora utmaningen för branschen?
– Tiden, skulle jag säga. Idag har många restauranger inte den tid som faktiskt krävs för att ta hand om matsvinn och rester. I det läge som vi befinner oss i nu med covid-19 så finns det också en svårighet att planera sina inköp. Ena dagen kan du ha 50 gäster och andra dagen inga alls, då är det svårt att undvika matsvinn.
FN arrangerar sin första dag mot matsvinn den 29 september, hur tycker du att detta ska manifesteras av restaurangbranschen?
– Om dagen skulle uppmärksammas av krögare och få en stor spridning i sociala medier skulle det skapa en större medvetenhet i samhället. Då skulle människor kanske börja fundera på vad de kan göra på individnivå, säger Frida Ronge.