Måndagens final bjöd på en spännande uppgörelse mellan tre erfarna tävlingskockar: Ludwig Tjörnemo, Oskar Persson och Pontus Wellén. Men så blev det också en oerhört jämn tävling, där endast nio poäng skiljde tvåan Oskar Persson från vinnaren Ludwig Tjörnemo som dagen efter tävlingen beskriver det som en riktig toppendag.
– Det var bra puls, mycket folk och en otrolig stämning. Sedan blev det förstås inte sämre av att kunna kröna dagen med en vinst, säger han.
Vilken betydelse har detta för dig?
– Det betyder jättemycket. Ända sedan jag var ung och fick höra om tävlingen har det varit en drivkraft att en dag stå där på den stora scenen och få visa vad jag går för, säger Ludwig som hade med sig coachen Jimmi Eriksson och sin commis Linnea Carlsson.
Du har en gedigen tävlingskarriär bakom dig, med erfarenhet från Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget samt en titel som vinnare av Årets Kock. Vad är det som lockar med tävlingarna?
– Det är kicken, utmaningen och att man utvecklas så otroligt mycket i varje tävling. Det är få gånger man får chansen att nörda ner sig på det sättet. Man tvingas hitta smarta lösningar, som nu när vi skulle göra en huvudrätt med jordärtskocka, hur ska man tillaga den på bästa sätt? Har man lagt ner alla de här timmarna inför en tävling blir det värt det när man vinner. Jag och Linnea började i mitten av januari och har haft två lediga dagar sedan dess. Man vill känna att man gett allt.
Hur kommer det sig att Sverige har en så stark position på den internationella gastronomiska scenen?
– Hela Norden är framgångsrikt i matlagningstävlingar och jag skulle gissa på att en stor anledning är att vi är ganska öppna för andra kulturer. Andra länder är kanske mer patriotiska i sin matkultur medan vi har en annan öppenhet, vilket jag tror gynnar oss, säger han.
Nu väntar förberedelser inför den europeiska kvaltävlingen som arrangeras under 2026. Målet är att säkra en plats i den stora världsfinalen i Lyon i januari 2027.
LÄS ÄVEN om hur Team Sweden tog hem en bronsplats under finalen av Bocuse d’Or 2025