Annons

Mårtensafton med klassisk gåsamiddag

zoom
NYHETER. Mårtensafton är här! På söndag, 10 november, infaller dagen som förknippas med gåsstek och svartsoppa. En restaurang som erbjuder gåsamiddag är Margretetorps gästgifvaregård i Hjärnarp.
Annons

Det är inte konstigt att Margretetorps gästgifvaregård erbjuder gåsamiddag. Margretetorp har länge varit en strategisk rastplats för resenärer på vägen norrut från Skåne och det har funnits gästgiveri här sedan 1300-talet. Traditionerna sitter djupt i väggarna. Även Mårtensafton har gamla anor; välbärgade svenskar började äta gåsamiddag på 1500-talet. Inte konstigt heller då att menyn på Margretetorp följer traditionen, med gåsstek och svartsoppa. Inga förändringar är planerade.

– Vår gåsamiddag är strikt traditionell! Det är så många som förväntar sig det. Jag har jobbat här i 24 år och en gång för tio år sedan testade vi en variant av servering, och det är något som gästerna fortfarande tar upp!

Det säger gästgiveriets restaurangansvariga Katarina Dahlstrand, och fortsätter:

– Vi har ett nyrenoverat hotell och satsar stort på bröllop, planerar en spa-avdelning och tänker framåt – men Mårtensafton är helig som den är.

Hur ser bokningarna ut för er i år? 

– Jättebra, det är rekord! Under senare år har vi haft svårt att få fram tillräckligt många svenska gäss, men inte i år. 1 500 gäster kommer att äta gås hos oss i år.

Gåsamiddagen serveras 25 oktober till 17 november. Hur många gäster bor på hotellet och hur många kommer utifrån?

– Något fler är gäster utifrån, kanske 55 procent. Det här är jätteviktigt för vår omsättning. Mårtensafton och julafton.

Anses det mindre viktigt i dag att äta middagen på just Mårtensafton, skulle du säga? 

– Ja, fast de flesta som bokar tidigt bokar självaste Mårtensafton. De som har de striktaste traditionerna. Vi har flera gäster som bokar bord till nästa år när de tackar för sig och går härifrån.

Hur många av gästerna är så hängivna stammisar?

– Det handlar om cirka 65 procent. Det är vi väldigt tacksamma och glada över!

Enligt Katarina Dahlstrand är många av gästerna familjer i större sällskap och olika åldrar, medan de mindre grupperna är övervägande äldre. Och nivåerna är tillbaka på samma antal som före pandemin.

– Ja, det är de! Och i år bokar även julborden på riktigt bra. Det är många företag som är ute i riktigt god tid. Så det är en positiv vändning.

Varför är de ute i god tid i år, tror du?

– Jag tror att de vill garantera sin personal ett julbord. Efter att ha hållit i pengarna en tid så är känslan nu att företagen verkligen vill visa de anställda uppskattning.