Ända sedan Helene Åkerström Hartmans barn var små har de sagt att de vet att de inte kommer att få något arv, eftersom lejonen redan har fått alla pengarna.
Som vd och ägare av Orbaden Spa & Resort i Vallsta, Hälsingland, har hon gjort sig känd för sitt stora engagemang för utrotningshotade djur, men även andra hållbarhetsfrågor både lokalt och globalt.
– Det är hjärtefrågor för mig, precis som för många av de som jobbar hos oss, säger Helene Åkerström Hartman.
Globalt uppmärksammad destination
På Visitadagen utnämndes hon till Årets kvinna i besöksnäringen, med motiveringen att hon har utvecklat en unik och globalt uppmärksammad destination på en plats där få trodde att det var möjligt, under devisen ”tänk globalt, agera lokalt”.
I dag har Orbaden en självklar plats bland Sveriges topphotell. Helene Åkerström Hartmans stora vurm för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet gäller såväl den lokala bygden som kampen för globala mänskliga rättigheter.
Donerar en del av intäkterna
Varje år doneras en ansenlig summa till insatser för att till exempel fler flickor i Kenya ska få gå i skolan.
Vad är det som driver dig att bidra till dessa välgörande ändamål?
– Jag behöver inte bli rik själv, jag blir mer rik av att göra det här. Min man tycker att jag är lite knäpp som gör det jag gör, men det är därför jag väljer att vara kvar i branschen, för att jag kan forma verksamheten till vad jag vill och vad som känns rätt i hjärtat, säger Helene Åkerström Hartman.
– Jag tänker inte växa och bli större och större, jag vill bevara miljön i byn. Naturen och de blånande bergen är det vi lever på, även om vi plockar in en del andra bitar.
En av de andra bitar som Orbaden gjort sig känt för, är sviterna skapade av världskändisar med anknytning till orten.
Hur kom du på den idén?
– När vi skulle inreda kändes det självklart att till exempel Peter Stormare, som jag själv känner och vet hur fint han har det i sitt hem i Los Angeles, fick sätta sin prägel på en av sviterna.
Helene Åkerström Hartmans lokala engagemang kommer även till uttryck i Orbadens odlingar, som förser restaurangen med egna ekologiska grönsaker och även fungerar som ett integrationsprojekt för bygden.
– Odlingarna är dyra i drift för oss, men dels så ger det arbete år kvinnor långt från arbetsmarknaden och dels så ger det oss som jobbar här en sådan energi att få möta dem, säger Helene Åkerström Hartman.