Nu lägger Örebro kommun ner planerna på att bygga en paviljong på Järntorget som skulle rymma en restaurang. Luften gick ur projektet när artisten Petter valde att istället öppna Käk inne i Saluhallen på Kungsgatan.
– Andra restauranger hörde av sig då och vi prövade deras förslag, men de skulle ha inneburit en större risk och tagit större plats på torget och då väljer vi istället att blåsa av det hela, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd stadsbyggnad.
Planerna växte
Paviljongen har diskuterats sedan 2008. Från början handlade det om en byggnad på 25 kvadratmeter som under åren växte till 200. Och från början låg fokus på att binda ihop Resecentrum med resten av staden, att presentera turistinformation och aktivera Järntorget. Det är inte uteslutet att kommunen väcker liv i ursprungsplanen.
– Inte just nu, men det kan bli en fråga framöver. Turistbyrån ligger i Slottet nu och det finns inget intresse att flytta den. Men jag tror att Järntorget behöver mer insatser. Nu vill vi höra vad fastighetsägarna runt om torget vill, säger Björn Sundin (S).
Det har lyfts kritik mot att kommunen med bygget skulle stödja enskilda näringsidkare. Vad säger du om det?
– Det skulle vi aldrig göra. Om Käk öppnat skulle vi ha tagit ut full hyra och fått kostnadstäckning. Hyran i den lokalen var extremt hög, högre än alla övriga i stan. Men vi hade inte tänkt subventionera på något sätt.
Hur viktiga är restauranger för stadslivet?
– De är otroligt viktiga. En riktigt stor förändring i vår stadskärna är just att vi har fler restauranger som gör att vi tillbringar mer tid i stan. Och de får folk att röra sig i områden som i sin tur blir mer attraktiva. Restauranger som människorna söker upp är otroligt viktigt.
Nu arkiveras alla handlingar som rör paviljongen, om någon vill ta upp idén i framtiden. Istället tar kommunen tillsammans med City Örebro fram permanenta torgstånd som ska liva upp Järntorget.
Vad händer annars i Örebro stad?
– Det mest spännande är våra diskussioner om hur vi lyfter enskilda stråk. Idag diskuterar vi mer på detaljnivå med fastighetsägarna och City Örebro. Vi har provar att leka lite med stadsrummet – och en del av Engelbrektsgatan som förra året målades rosa är idag grön. Det har varit väldigt uppskattat.