Bekväma skor och en bussbiljett. Det är det enda som behövs för att njuta av naturen längst Skåneleden enligt Sofie Norrby, ledutvecklare på Region Skåne.
För trots att leden är 130 mil lång, uppdelad på sex leder, ska det aldrig vara långt från service.
– Du ska kunna uppleva vildmarken och ta kollektivtrafiken hem från nästan alla sträckor, säger Sofie Norrby.
Det är viktigt inte minst för att överbrygga den så kallade naturklyftan.
– Under pandemin ökade trycket generellt på leden. Men det finns stora kulturella skillnader och vi behöver sänka trösklarna för de ovana, som en insats för folkhälsan.
Nya vindskydd och rastplatser
Tack vare ett stöd på 3,6 miljoner kronor från Tillväxtverket ska projektet Outdoor Skåne rusta upp och göra Skåneleden än mer tillgänglig, hållbar och säker. Informationsskyltar om hur man gör “rätt” i naturen ska sättas upp, åtta nya vindskydd och fem nya rastplatser ska byggas. Dessutom ska det bli fyra nya mountainbike-leder.
För alla som upplever ett besök på torrdass som obekvämt kommer också en glad nyhet.
– Vi vill bygga nya miljövänliga, solcellsdrivna toaletter. Det är bra även för dem som sköter driften, säger Sofie Norrby.
Förhindra vedstölder
Dessutom ska man försöka ta fram en ny typ av vedkassett för att förhindra de vedstölder som blivit vanligare på senare tid.
– Vi har märkt att tjuvar passar på att tömma vedförråden vid vindskydden när de fylls på av kommunerna. Vi vill försvåra för tjuvarna men det måste samtidigt vara enkelt för dem som faktiskt vill använda veden till att värma mat och ha som mysig värmekälla.
Outdoor Skåne ska genomföras av Region Skåne, Stiftelsen Skånska Landskap, Länsstyrelsen och Tourism in Skåne fram till hösten 2024. De nya investeringarna ska sedan underhållas av kommunerna.
Hur ser visionen framåt ut?
– Då har vi kvalitetssäkrat Skåneleden och tagit den till en ny nivå för våra besökare. Det ska gynna landsbygden och utveckla näringslivet och förstås fungera bra för markägarna.
Läs mer: Från höbalar till spa