Det var den 26 december 2004 som Jonas och hans familj så tragiskt gick bort under en semester i Thailand. Till Göstas stora frustration skrevs ingen nekrolog om sonen.
– Jag tyckte det var tråkigt. Jonas hade trots allt varit vd för Best Western Sverige. Han var min äldste son och jag ville inte att han skulle glömmas. Att skapa fonden i hans namn blev på så sätt både ett sorgearbete och ett sätt att säkerställa att minnet av Jonas skulle leva vidare, säger han.
Donerade facklitteratur till Måltidens hus
Gösta hade skrivit boken “Bland matsedlar och menyer…”, som även prisades vid kokbokens dag 2005 i Grythyttan, och nu lät han allt överskott gå in i den nyinrättade fonden. Tidigare hade familjen donerat Jonas facklitteratur till Måltidens hus i Grythyttan.
– Jag tänkte att fondens medel kunde användas till behövande studenter vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Målet var att vi skulle uppnå 100 000 kronor. Jag hade viss erfarenhet av att samla in pengar till ungdomsfotbollen när jag var ordförande i Djursholm Fotboll där mina tre andra söner spelade. Så jag ringde runt, skrev, bad om pengar och berättade om boken och att avkastningen skulle investeras i min sons fond.
Har delat ut 700 000 kronor
Boken blev en succé, flera hotellkedjor och andra vänner i branschen stöttade fonden med pengar och köpte böcker. Under årens lopp växte fonden, som till slut nådde en miljon kronor.
– Pengarna placerades på ett för fonden bra sätt. Hittills har vi delat ut omkring 700 000 kronor och har ungefär lika mycket kvar i fonden.
Vilka kan söka pengar ur fonden och hur går det till?
– Du går in på restaurang- och hotellhögskolan på Campus Grythyttans webbplats, där står mer om hur du söker. Ansökningstiden är löpande och skickas till fondens ordförande Catharina Hamilton Padin, chamilton.padin@gmail.com. I avvaktan på omstart av hotellutbildningen vid Campus Grythyttan, öppnar vi upp och har möjlighet att bidra finansiellt till alumner, forskare och andra inom hospitality.