Det ser ljust ut på mötes- och eventfronten för Uppsala. Det säger Anna Lindström, chef för Möten & Evenemang, Uppsala Convention Bureau på Destination Uppsala. Tillväxten av möten och evenemang har varit stark under det senaste decenniet och inget tyder på avmattning.
– Prognosen pekar på att även 2024 och efterföljande år blir starka och efterfrågan är stor, periodvis större än tillgången på lokaler, hotell och arenor, varför framförhållningen som möten och evenemang har är bra för Uppsala, berättar Anna Lindström.
Den preliminära statistiken visar att det sammanlagt kommer att ha arrangerats 215 föreningsmöten i Uppsala under 2023.
– Det är flerdagarsmöten med minst en övernattning och det bidrar med turistekonomiska effekter till näringslivet på drygt 212 miljoner kronor.
600 internationella experter
Under våren 2024 arrangeras bland många andra nationella och internationella möten, kongressen European Regional Congress on Child Abuse and Neglect för första gången i Sverige. Syftet med kongressen är att belysa aktuella behov och lösningar gällande våld mot barn i tider av kris och krig. Nationellt Kunskapscentrum Barnafrid står värd för kongressen och 600 internationella experter väntas delta
– Ämnesområdet är väldigt viktigt, viktigt för oss alla. Kongressen har inte arrangerats i Norden sedan 2011 och Uppsala blir första tillfället i Sverige någonsin. I Uppsalamått mätt är så är kongressen större än snittet.
Uppsala på plats 100
På världsrankingen över mötesstäder, som genomförs av International Congress and Convention Association (ICCA), ligger Uppsala på en delad 100:e plats, i sällskap av bland annat städer som Cambridge, Malaga, New Delhi, Nice, San Diego och Tammerfors.
– Och sedan 2019, då den senaste rankingen gjordes, har Uppsala klättrat 12 placeringar, berättar Anna Lindström.
Men hur kommer det sig då att Uppsala – och Sverige – står sig så bra i konkurrensen med flera andra stora städer runtom i världen?
Närheten till Arlanda är en naturlig del av svaret, men det finns så många fler fördelar menar Anna Lindström.
Lätt att ta sig fram
– Tillgängligheten till och närheten inom en stad som Uppsala är viktigt när arrangörer ska välja var de förlägger sina arrangemang. Det är ju en förhållandevis liten stad i jämförelse med stora internationella städer och det får vi mycket positiv feedback kring. Det är lätt att ta sig fram och deltagarna kan enkelt samlas utanför möten för att fortsätta nätverka. Det finns ett stort utbud av restauranger och kultur och det är lätt att hitta, säger hon och fortsätter:
– De två universiteten och de två universitetssjukhusen bidrar starkt till Uppsalas varumärke och har till idag varit de absolut starkaste arrangörerna av möten. Men även kommunkoncernen är aktiva arrangörer på möten och evenemang som strategiska verktyg för att bidra till utvecklingen av staden och regionen.
Efter pandemin fanns oron generellt att fler och fler skulle vilja hålla sina möten digitalt, men några sådana tendenser har inte märkts av i Uppsala.
– Det fanns snarare ett större sug att återgå till ordinarie sätt att mötas på. De större kongresser som vi haft har haft större deltagarantal än man räknat med. Vi känner oss trygga över att besöksnäringen i Uppsala kommer att må bra framöver.