– Det var jätteroligt att få ta emot det fina stipendiet. Dels är jag stolt över mig själv, för det är svårt att alltid se vad man gör. Och så är det alltid roligt att bli uppmärksammad. Men jag är också väldigt stolt över min personal och gänget som jobbar, för utan dem hade jag aldrig kunnat få ett pris för att vara en ledare, säger My Bergström.
Pizza och naturviner
Köket på Pensionatet i Piteå har stenugnsbakad pizza och naturviner som grundkoncept. På somrarna jobbar 20–25 personer där, övriga säsongen upp till 15. Här finns även ett bed ’n’ breakfast, konferensavdelning och en lokal butik.
Vad betyder priset för dig?
– En bekräftelse på att det man gör är bra. Jag blev väldigt rörd och tacksam. Det är roligt att de har det här stipendiet och att de uppmärksammar unga personer som mig inom besöksnäringen, säger hon.
Mjukt ledarskap
Köket kännetecknas av ett mjukt ledarskap, att det ska vara en tillåtande miljö. Där personer får en chans att växa, vara med och ta beslut och hitta på olika saker.
– Vi alla vet att en restaurang kan vara en ganska slitigt att jobba på. Men det är viktigt att det är en inspirerande miljö där man kan växa och få göra det man brinner för. Det är många som har jobbat här länge. Jag började jobba här när jag var 16 år och nu är jag delägare.
Vill gå ledarskapsutbildning
Utmärkelsen omfattar ett stipendium med en uppmuntran att utveckla sig själv. My, som nu hunnit fylla 23 år, har bestämt sig för att gå en ledarskapsutbildning.
Vad är det bästa med Köket?
– Vi vill vara mer än restaurang, en plats där både gäster och personal känner sig hemma. Människor, möten och mat.
Vilken är din favoritpizza?
– Det är helt klart Finocchiona. Den är helt otroligt god. Den innehåller syrad grädde, fänkålssalami, taggiasche oliver, vitlök, citron och salsa all’aglio, säger My Bergström.