Annons

Napolitansk succé i Dalarna

zoom Edvin Gustafsson
Edvin Gustafsson
NYHETER. Han hoppades kunna sälja 30 pizzor om dagen. Det blev 130. Nu tar Edvin Gustafsson in personal till Älvestrands Pizza & Café som fyller ett år.
Annons

Edvin Gustafsson är tennisspelaren som sadlade om till pizzabagare. Han hade lagt racketen på hyllan och väntade sitt första barn när pandemin slog till. Då råkade han få se någon på YouTube göra napolitansk pizza. Edvin blev inspirerad och i vacuumet som uppstått fick han tid att öva.

– Jag fastnade fullständigt och ville bli bra på det, så varannan helg gjorde jag pizza, berättar han.

De är många som bor på familjegården intill Dalälven ett par mil söder om Borlänge och alla fick agera smakpanel.

– Jag lagade sisådär tio pizzor varje gång och kallade ner hela familjen för att smaka. Efter ett år sa både de och mina vänner att det här var den bästa pizzan de hade smakat.

Vedugn intill Dalälven

Edvin var helt begeistrad i pizzan som har en lättare struktur än vanlig pizza. Kanterna är tjocka och fulla av luftbubblor. Utmaningen var att lära sig förstå degen.

– Det här med degen är passionen som driver mig – att utveckla den är så kul! Det är så mycket man kan göra fel och rätt. Man kan säga att den är som torrare surdeg och för mig var det en gamechanger den dagen jag förstod att jäst är levande organism – inte bara en ingrediens.

Parallellt hade Edvin utbildat sig till snickare och nu rev han en lada och byggde en bagarstuga med vedugn, 100 meter från sitt hem och alldeles intill Dalälven. Han satte upp ett bokningssystem med tidsslotter – och blev fullbokad från dag ett.

– Som mest har det gått omkring 180 på en dag, i snitt har vi legat runt 90-100 stycken per dag. Jag tror det var fyra dagar som inte var fullbokade förra året.

Söker säsongspersonal

Det var lite för bra. Edvin gjorde degen, skötte ugnen (”luften ska vara 500° och stenhällen 400° – då blir resultatet perfekt”) och bakade pizzorna och arbetsveckan landade på cirka 80 timmar. Med öppet på sommaren, torsdag-söndag.

– Det var så kul och man vill rida på vågen! Men nu har jag två barn också, som är ett och tre år, så nu får familj och vänner avlasta mig lite.

Han har också fått ett flexiblare bokningssystem på plats och har blivit bättre på att optimera sin tid. I juni firar Älvestrands pizza ett år och nu söker Edvin säsongspersonal. Kanske tillsvidare – det beror på hur han väljer att ha öppet i höst.

– Förhoppningen är att kunna ha öppet hela året framöver, det hänger bland annat på att det löser sig bra med personal.

Vilken är din egen favoritpizza?

– På min meny har jag en som jag har döpt till Citrontouch. Det är med crème fraiche, portabello, Västerbottenost, rödlök, rucola, honung och citronsaft – en fräsch och trevlig smak.