Högst upp på prispallen stod Frankrike, medan silvermedaljen gick till Danmark och bronset till Norge. Sverige kom på femteplats, men tilldelades samtidigt pris för bästa presentation av trerättersmenyn i take-away-låda.
– Naturligtvis finns en besvikelse över att vi missade pallplats, men tillsammans med hela teamet har vi presterat på otroligt hög nivå och tillagade fantastiska rätter givet råvarorna, kommenterade Sebastian Gibrand femteplatsen direkt efter prisutdelningen.
I Bocuse d’Or 2019 tog Sebastian Gibrand silver och bestämde sig för att göra ett till försök i jakten på guldet. Sedan dess har han tävlat i Kock-EM och vunnit en bronsmedalj som också kvalade in honom till årets världsfinal.
Det svenska temat var naturens kraft och teamet, bestående av Henrik Norström, president för den svenska satsningen i Bocuse d’Or, Sebastian Gibrand samt commis Jakob Persson och coach Jonas Dahlbom, har i flera månader tränat på de svenska vinnarrätterna.
Årets tävlingsrätter bestod av en trerätters take-away-meny baserad på tomat och räka, där Sverige alltså tog hem priset för bästa presentation, samt fatpresentationen med fjäderbladbog på nötkött.
Det vinnande bidraget för take-away-menyn bestod av en förrätt på tomat med kronärtskocka, basilikaolja och tomatjuice. Varmrätten var en svart tigerräka med tomat, blommor och koriander samt sås med ”svensk curry” och havtornsolja. Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar, med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse.
Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.