Annons

Nöjesparkerna får inget undantag från 50-regeln: ”Stor besvikelse”

zoom Foto: Liseberg
Foto: Liseberg
NYHETER. Liseberg, Gröna Lund och andra nöjesparker får inget undantag från förbudet för folksamlingar på över 50 personer. Det meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S).
Annons

På måndagen kom regeringens besked till nöjesparkerna angående sommaren.

– Det blir inga förändringar för ordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen gjort en sammanvägd bedömning och anser att de lättningar av restriktioner som faktiskt gjorts inför sommaren räcker och att vi har ett ansvar att se till att inte smittspridningen tar ny fart i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Damberg har man konsulterat Folkhälsomyndigheten i frågan och som inte anser att regeringen ska göra ändringar i förordningen.

Mikael Damberg säger till Ekot att det finns verksamheter som säger att de kan arrangera verksamheter på ett annat sätt, men att man inte kommer att komma med ytterligare lättningar.

– Nu handlar det om att hålla ut och hålla i så att smittspridningen inte tar fart.

”Besviken”

Lisebergs vd Andreas Andersen är ”besviken” över beskedet.

– Vi får skapa en överblick och tänka lite till, säger han till Göteborgs-Posten.

Andreas Andersen har sedan tidigare sagt till Besöksliv att parken under hela maj och juni har varit redo att öppna.

– Nu är läget som det är. Det är väldigt svårt för oss att göra en bedömning av en hälsomässig situation. Men det är väldigt olyckligt för Liseberg och för destinationen Göteborg. Det får stora konsekvenser för besöksnäringen, säger Andreas Andersen.

I en intervju med GT riktar Andreas Andersen skarp kritik till hur frågan har hanterats av regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Det är en väldigt konstig situation. Det är nästan som att Sverige är det enda landet i Europa där man inte kan öppna nöjesparker. Det är lite märkligt. Samtidigt är det en Folkhälsomyndighetsbedömning, säger Andreas Andersen.

För Lisebergs del påverkas cirka 2 400 säsongsanställda av beskedet.

”Overkligt”

För Parks and Resorts får beskedet enorma konsekvenser,. vilket Besöksliv skrev om i förra veckan. Koncernchef Christer Fogelmarck beskriver beskedet ”helt overkligt”.

”I takt med att samhällen öppnar upp allt mer har vi under lång tid förberett oss på att öppna med begränsningar i linje med rekommendationerna, precis som det gjorts i grannländerna. Jag har verkligen trott på att vi ska få öppna”, säger han till Dagens Industri.

”Tankarna går till de tusentals ungdomar som nu inte kommer få sina sommarjobb.”

Påverkar lokala turistnäringen

Även Visitas vd Jonas Siljhammar uttrycker en stor besvikelse över beskedet och menar att det ger en ”enorm effekt” på orter som Göteborg, där parkerna har en stor betydelse för den lokala turismnäringen.

– Inrikesministern måste noga förklara varför man inte har lyssnat på nöjesparkerna, som har förklarat hur de kan hålla öppet med fler än 50 personer och hålla säkra distanser mellan människor, säger Jonas Siljhammar.

Så sent som på torsdagen i förra veckan gick Visita ut med en vädjan till regeringen om att låta parkerna få öppna.

Slår mot tusentals sommarjobbare

Tusentals arbetstillfällen påverkas, både inom nöjesparkerna och inom hotell och restaurangbranschen som annars gynnas av parkernas många besökare.

– Man måste vilja mer från regeringens sida. Det finns massor med ställen i samhället som kan ha öppet, både inomhus och utomhus. Så varför får inte nöjesparker ha öppet när så många andra delar av samhället får det?

– Vi har inte fått en tydligt förklaring varför. Det låter som om man tar den enkla vägen ut. Vi trodde att det skulle prioriterats jobb av den här regeringen, säger Jonas Siljhammar.

Läs mer: Drabbar tusentals sommarjobbare att hålla stängt. 

Läs mer: Stor ovisshet kring nöjesparkssommaren

Läs mer: Stängt Liseberg slår mot Göteborgs besöksnäring