Annons

Nordic Choice hotellutbildning kan lanseras i fler städer

zoom Nordic Choices Petter Stordalen tar personalbristen i egna händer. Foto: Nordic Choice
Nordic Choices Petter Stordalen tar personalbristen i egna händer. Foto: Nordic Choice
NYHETER. Nordic Choice nya hotellutbildning i Stockholm har fått fler sökande än ägaren Petter Stordalen vågat drömma om. Nu siktar han på att dra igång en liknande utbildning i flera svenska städer.
Annons

För att motverka personalbristen inom hotell- och restaurangbranschen har Nordic Choice Hotels tillsammans med utbildningsföretaget Realgymnasiet valt att starta en egen yrkesinriktad gymnasieutbildning. Efter avslutad och godkänd utbildning så garanteras eleven minst sex månaders anställning. Utbildningen invigdes idag på Quality Hotel Globe i Stockholm och Besöksliv fick ett samtal med Petter Stordalen.

Du har varit i Stockholm och dragit igång en utbildning. Vad handlar det om?

– Ja, jag har varit på invigningsceremoni. Det är en treårig utbildning lära sig hotell och är garanterade jobb i minst sex månader. De får göra praktik på Quality Hotel Globe. Utbildningen genomförs i samarbete med Realgymnasiet och det är den enda i sitt slag i hela Norden

 Varför satsar ni på en egen utbildning?

– Hela branschen skriker efter personal. I stället för att skrika som alla andra bestämde vi att försöka göra något åt saken. Och det här är ingen idé som kommer från koncernledningen utan ett initiativ från Tina Hedman, vd på Quality Hotel Globe. Vi tror att det blir en fantastiskt attraktiv utbildning.

Vad vill ni uppnå?

– Till 2022 ska vi rekrytera mellan 20 000 och 25 000 medarbetare. Därför har vi lagt en hög ambition tillsammans med Realgymnasiet. Vi fick betydligt fler sökande till utbildningen än vi hade kunnat drömma om. Det här betyder att vi kan växa och få en förbättrad tillgång till arbetskraft.

Hur skiljer den sig från utbildningen på gymnasiet?

– Gymnasieutbildningen är mer teoretisk plus att där är hotell bara en del av kursen. Här får du både teori och en relevant praktik.

Kommer ni att genomföra flera liknande utbildningar?

– Det här är en modell som kan kopieras och om det går att genomföra i Stockholm kan man också dra igång liknande utbildningar i Göteborg, Malmö, Helsingborg och på andra orter. Jag hoppas att det blir utfallet.

När fattar ni beslut om att starta på fler ställen?

– Det viktigaste är att vi kommit igång i Stockholm och sedan får vi se vad vi gör. Målet är att ha utbildningen i fler städer.

Är det branschens jobb att lösa personalbristen?

– Jag är inte så upptagen av vem som har ansvaret. Vi tar ansvar och vi sätter igång en utbildning.

 Kan företagen själva göra mer?

– Jag bryr mig inte så mycket om konkurrenterna. Men vi kan alltid göra mer

Vad behöver göras för att fler ska söka sig till branschen?

– Vi kan vara med och öka attraktiviteten i branschen genom att berätta om och visa alla dessa fantastiska människor som gjort karriär i vårt företag.

Hur upplever du möjligheten att rekrytera folk idag?

– Vi har lyckligtvis inte haft några problem med att rekrytera. Det har varit en viss brist på kockar men det har vi löst.

På branschorganisationen Visita välkomnar man Nordic Choices initiativ.

– Det är positivt att Visitas medlemsföretag engagerar sig i yrkesutbildning. Att ett stort företag som Choice tar initiativ till en gymnasial lärlingsutbildning i nära samarbete med en utbildningssamordnare och därmed  bidrar både till egen och branschens kompetensförsörjning är naturligtvis mycket viktigt, sägerVisitas utbildningschef Peter Thomelius och fortsätter:

– En företagsnära utbildning med 6 månaders jobbgaranti borgar för fortsatt hög attraktivitet för utbildningen i framtiden.

Realgymnasiet är ett utbildningsföretag inom utbildningskoncernen Lärande i Sverige AB. De bedriver verksamhet inom gymnasieskola och grundskola. Företaget har som grundidé att utbildningsvärlden har mycket att lära av det som sker utanför skolbyggnaderna och därför samarbetar de med näringsliv, universitet, myndigheter och organisationer.