Annons

Nu vill gästerna ta med sig känslan hem

zoom Christina Breeze, inredare.
Christina Breeze, inredare.
NYHETER. Svenska hotell och restauranger hakar på gästernas inredningsintresse och säljer allt från kuddar till porslin och sängar.
Annons

Att unna sig en hotellmorgonrock eller få ett par badtofflor räcker inte längre som ett minne från en speciell upplevelse. Nu vill allt fler gäster återskapa stilen från hotellet eller restaurangen i det egna hemmet: från sovrumsinredningen till vardagsporslinet. Några svenska exempel är hotellkedjorna ESS Group och Clarion Hotel som erbjuder egna hotellprodukter i sina respektive webshoppar.

Christina Breeze är inredare och har jobbat med stora svenska företag, som IKEA och H&M. Hon menar att vurmen för att inreda hemmet i hotellstil fick ett uppsving under pandemin.

– Det blev ännu mer poppis då man inte kunde resa utomlands som förut, man la mer pengar och resurser på hemmet och inspirerades av hur det ser ut på svenska hotell. Man märkte en stor skillnad på vad folk la pengar på under pandemin och inredningsföretagen blomstrade. Vi började tillbringa mer tid hemma och det ledde till att vi ville fixa våra hem och renovera. 

Sociala medier påverkar

Christina har sett en hotellinspirerad inredning växa fram – med heltäckningsmattor, jordiga färger och långa, tunga gardiner från golv till tak, badrum helt i marmor och stora kontinentalsängar. Denna trend hänvisar hon till sociala mediers inflytande.

– Resultatet av det ökade intresset för inredning visades ju upp på Instagram och folk visade upp sina hem på ett annat sätt än tidigare. När man ser ett inlägg på någon som dricker sitt morgonkaffe i sängen vet man inte om de är på hotell eller hemma i sin egen säng.

Take away för inredningsintresserade

Stora hotell som The Dorchester i London, som säljer kepsar med hotellets logotype och drinken Martinez i en present-ask med cocktailglas, och hotellkedjan W vars webbshop rymmer både badrumsmattor och skönhetsprodukter, har fått flera svenska efterföljare. Även inom restaurangbranschen kan man få med sig mer än bara maten to-go.

– Det började med att kaféerna hade prislappar på möblerna och att gästerna inte bara kunde köpa en god kaffe utan även få med sig en vintagefåtölj, säger Christina Breeze och nämner också restaurang Bastas utbud av porslin som exempel på att få med sig en bit av restaurangens atmosfär hem.

Hélena Yllmark är redaktör på tidningarna Plaza Deco, Plaza Magazine och Plaza Interiör. Hon har ytterligare exempel på suget efter att fixa hotellstilen hemmavid.

– Många hotell har ju produkter speciellt framtagna för dem och som de också säljer, vem har inte frestats att ta med sig en härlig morgonrock eller hotellets speciella doft hem? Senast på Villa Dahlia vid Tegnérlunden i Stockholm, så pratade de om sin egen kollektion av tvål, lakan och annat: att få ta med sig den doften hem är ju jättetrevligt. Just dofter har vi starka minnen kopplade till och att ha ett doftljus med det hotell man kanske firade sin smekmånad till är ju underbart!

Tidlöst möter personligt

Hélena Yllmark, som tycker att hotell gör bäst i att kombinera det klassiskt tidlösa med personlig inredning för att hitta en USP för verksamheten, belyser också vikten av att allt i inredningen inte behöver vara nytt. Det tillför värde och blir mer speciellt om saker är udda och utvalda specifikt för ett hotell. Som gäst vill man sen återskapa en atmosfär, menar hon.

– Att bo på hotell känns lyxigt; du har rest bort, kopplar förmodligen av och behöver inte tänka på det som omger dig i vardagen. Ett bra hotellrum ger en skön och härlig atmosfär, det är rent och snyggt och man vill ta med sig den känslan och efterlikna den i hemmet.

– Under några år nu har vi ju sett till exempel att bädda som på hotell är omtyckt, numera nästan standard med olika storlekar på kuddar med ett överkast nertill. Frasen ”jag vill ha det som på ett hotellrum” har vi ju hört ett tag nu och det handlar ju enbart om sovrummet: långa, dubbla gardiner, sammet på sänggavlar som går igen i överkast och annat som inspirerats av hotellvistelsen.