– Vi är väldigt nöjda med förslaget, säger Peter Thomelius, chef Kompetensförsörjning på Visita.
Regeringens förslag på att återinföra högskolebehörighet på gymnasieskolornas yrkesutbildningar tas väl emot av Visita.
– Det kommer att bidra till en större attraktivitet, säger Peter Thomelius, chef Kompetensförsörjning på Visita.
Akut brist på yrkesutbildad arbetskraft
Regeringen konstaterar i sitt förslag att bristen på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft är ett av de största och mest akuta problemen på svensk arbetsmarknad i dag. Ska svenska företag kunna växa och vara konkurrenskraftiga behöver deras kompetensförsörjningsbehov bättre tillgodoses. Att göra yrkesprogrammen mer attraktiva är ett led i det.
Generellt sett har intresset för yrkesutbildningar gått ned stadigt sedan gymnasiereformen 2011, då bland annat högskolebehörigheten togs bort från yrkesprogrammen. För programmen inom just besöksnäringen har intresset bland eleverna minskat med nästan 50 procent sedan reformen. I och med att behörigheten återinförs ser branschorganisationen Visita en ljusare framtid för yrkesutbildningarna på gymnasial nivå.
– Högskolebehörigheten i kombination med att Visita också kvalitetssäkrar utbildningarna kommer att vara viktigt för framtiden. Arbetet med att certifiera yrkesskolorna som påbörjades i början av förra året kommer att fortgå, säger Peter Thomelius.
Visita kvalitetssäkrar utbildningarna
Regeringens förslag innebär bland annat att de nationella yrkesprogrammen i gymnasieskolan ska innehålla det som krävs för att elever ska uppnå grundläggande behörighet till högskolan. Alla yrkesprogram ska innehålla ämnena svenska eller svenska som andraspråk och engelska i den omfattning som krävs för att eleverna ska uppnå sådan behörighet.
”Många elever som överväger att gå en yrkesutbildning väljer ändå att gå ett högskoleförberedande program. En orsak som elever uppger är osäkerheten kring grundläggande behörighet. Regeringens förslag innebär att den som väljer ett yrkesprogram förbereder sig för arbetslivet utan att dörren till högre utbildning stängs”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom i ett pressmeddelande.
Visitas Peter Thomelius ser framför allt två saker som gör att utbildningarna nu kan bli mer attraktiva.
– Högskolebehörigheten och dimensioneringen av yrkesutbildningarna. Det sistnämnda innebär att arbetsmarknadens behov ska få större betydelse i planering och dimensionering av yrkesutbildningarna på gymnasial nivå utifrån vad det är som behövs. Det är två viktiga frågor som Visita har drivit länge, säger han.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 och tillämpas första gången på utbildning som påbörjas höstterminen 2023, enligt ett pressmeddelande.
LÄS MER: Validering av skolor ska säkra kompetensen i branschen.