Under onsdag morgon kommer restaurangbranschens tyngsta bibel att lansera sina stjärnor. Det är Michael Ellis, Global Direktör för guiden, som presenterar årets selektering på lyxhotellet Hotel d’Angleterre i Köpenhamn.
”Inte mycket jag kan påverka nu”
I sociala medier märks Michelin-nerverna. Danske René Redzepi bakom Noma befinner sig i Australien med sitt köksteam men skickar en hälsning: ”Håller våra tummar för Geranium, Amass, Studio, Relae, Maaemo, Frantzén, Kadeau, Mielcke & Hurtig Karl, och alla andra bra vänner och kollegor därhemma i norr”.
Sverige fick sina första stjärnor 1984 i Stockholm, medan 1989 såg den första restaurangen med stjärna i Göteborg tillkomma – och 2015 de första restaurangerna med stjärna i Malmö.
Krögaren Håkan Thörnström, vid enstjärniga Thörnströms Kök, är inte särskilt nervös så här dagen innan.
– Nej, det är inte så mycket jag kan påverka nu. Man vet ju ingenting och det är för sent att ändra något ändå. Däremot i morgon bitti klockan tio, då får man fundera på det. Som tur är så ska jag laga mat för 1400 elever i en skola så jag har annat att tänka på.
Finns det någon annan än din egen restaurang som du hoppas extra mycket på?
– Jag önskar väl alla lycka till. Alla som jobbar och gör bra ifrån sig är värda att få bra omdömen.