Annons

Ny dom i målet mot booking.com: ”Gynnar hotellgästerna”

zoom Efter Visitas stämning kommer domen som påverkar landets hotellmarknad. Foto: Coloubox
Efter Visitas stämning kommer domen som påverkar landets hotellmarknad. Foto: Coloubox
NYHETER. Hotell har tvingats hålla samma priser i sina egna kanaler som hos booking.com och därigenom inte kunnat rea ut egna rum. Men en ny dom i målet mot OTA:n sätter stopp för detta.
Annons

I oktober för två år sedan stämde Visita OTA:n booking.com för den klausul som finns i kontrakten med hotellen och som förbjuder dem att erbjuda lägre pris och bättre villkor på sina egna onlinekanaler än på bokningssajten. Något som strider mot mot konkurrenslagen och hämmar konkurrensen.

Nu har domen kommit från Patent- och marknadsdomstolen. Till Visitas medlemmars fördel.

– Det är bra och glädjande att domstolen slår fast att klausulen strider mot konkurrenslagen och kan hämma konkurrensen, säger Jonas Siljhammar, vd, Visita.

Han säger vidare att den stora vinnaren är hotellgästen som kommer att få se ökad konkurrens och därmed både bättre priser och andra villkor.

Vad betyder domen för Visitas medlemmar – och marknaden i stort?

– Dagens dom kommer ha stor effekt på den svenska hotellmarknaden. Att kunna boka övernattningar via olika sajter är jätteviktigt, men det ska då ske på villkor som inte hämmar konkurrensen. Dagens dom ökar hotellens möjlighet att sätta priser efter faktiska kostnader och kommer gynna de konsumenter som bokar via hotellens egna sajter, säger Jonas Siljhammar.

Nederländska OTA:n Booking.com har varit i blåsväder flera gånger de senaste åren. Missnöjet från många hotell som anser att bokningsjätten toppstyr dem har bland annat visas i SVT:s Uppdrag Granskning förra året. Redan 2013 gjorde Konkurrensverket en utredning om villkoren om prisparitet i Bookings avtal med hotell i Sverige utgjorde enöverträdelse av förbudet mot konkurrensbegränsande avtal.

Fredagens dom gäller booking.com. Men Visita skriver i ett pressmeddelande att de utgår från art andra hotellbokningssajter ar för avsikt att följa svensk lag och därmed också ändra sina villkor när rättsläget nu klarlagts.

Vad händer nu?

– Domen säger att booking.com måste upphöra med det här avtalsvillkoret senast 20 oktober.