Annons

Ny rapport: Så påverkar klimatförändringarna fjällnäringen

zoom Naturvårdsverkets rapport är till för att personal och besökare ska vara väl förberedda för säkra fjällvistelser. Foto: Fjällsäkerhetsrådet
Naturvårdsverkets rapport är till för att personal och besökare ska vara väl förberedda för säkra fjällvistelser. Foto: Fjällsäkerhetsrådet
NYHETER. Extrema väderhändelser med mer nederbörd som kan påverka besöksnäring och fjällturister. Det är slutsatserna i en ny rapport om effekterna av allt kraftigare klimatförändringar.
Annons

För att kartlägga effekterna för besöksnäring i fjällen och framtidens fjällbesökare har Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd sammanställt en rapport baserad på intervjuer med experter.

– Det är ett aktuellt ämne och vi har inte tittat på detta på ett nationellt plan, där besöksnäringen ingår. Vi jobbar med att förebygga olyckor och tillbud, så rapporten är till för att både personal och fjällens besökare ska vara väl förberedda för säkra fjällvistelser, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

Vad är det för händelser som en effekt av klimatförändringar näring och besökare ska vara förberedda på?

– Det kan vara kraftig och plötslig nederbörd, regn och snö som under vintertid kan påverka anläggningar, liftsystem och vägar. Det i sin tur kan ställa ökade krav på fjällräddningen att kunna ta tag i eventuella händelse som sker.

Ser man några effekter av klimatförändringar på fjället redan nu?

– Skiftningar i vädret verkar hända allt oftare, men det gäller ju hela världens fjällturism i hög terräng och där det finns i glaciärer. Vi kommer att få längre barmarksäsonger och kortare men mer intensiva vintersäsonger, det är vad scenarierna pekar på, säger Per-Olov Wikberg.

Hur kan dessa förändringar påverka besöksnäringen konkret?

– Tydligt på så sätt att skidanläggningar sedan länge har jobbat med att producera egen snö och mer intensivt börjat lägga ut snö i backarna. Annan typ av fjällturism som bergsklättring, långfärdsåkning och vandring kommer på sikt att få verka under lite andra förutsättningar.

– En konsekvens av ökad nederbörd är högre vattenflöden och större risker vid passager av vattendrag.

Kommer ni att ge rekommendationer till fjällnäringen och andra berörda aktörer?

– Rapporten är en orienterande rapport och ska diskutera resultaten tillsammans med SLAO och andra. Vi lyfter frågan rejält, och tar fram en åtgärdsplan som ska verkställas så småningom, säger Per-Olov Wikberg.

Rapporten finns att läsa här: Fjällsäkerhet i ett förändrat klimat