Nordic Symposium of Tourism and Hospitality Research samlar upp till 200 turismforskare per år och roterar bland de nordiska länderna. Nu har värdskapet kommit till Östersund där konferensen kommer hållas nästa år.
– Å ena sidan brottas besöksnäringen med att återhämta sig från de senaste årens ekonomiska utmaningar, å andra sidan sätter en utvecklad besöksnäring hållbarheten i fokus med sin nära koppling till det globala klimatet. Givet dessa utmaningar kommer forskarsymposiet att ha fokus på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, säger Robert Pettersson, centrumledare för ETOUR.
Vad säger forskningen om återhämtningen efter pandemin?
– Turismforskningen pekar mycket på en återgång till det tidigare. Det som stör nu är ofred och politisk oro. Det påverkar direkt, men också energipriser och drivmedelspriser som alltid är en tung post för turism och resande, samt att vi är på in i en förutspådd lågkonjunktur, säger Robert Petterson.
– Det går dock att konstatera när man tittar i backspegeln att svenska hushåll har i snitt lagt 6–7 procent av hushållskassan på resandet varje år, med undantag för första pandemiåret. Det har legat förvånansvärt stadigt, trots konjunktur, valutakurs och hur omvärlden har sett ut. Svenska hushåll håller resekontot ganska heligt, tillägger han.
Under turistforskningskonferensen diskuteras möjligheter, utmaningar och utveckling inom turism och besöksnäringen i de nordiska länderna.
– En relevant frågeställning som kom upp under årets konferens i finska Haaga-Helia universitet i Borgå, är turistforskningens roll för branschen, säger Robert Pettersson.
Ny syn på turismens roll inom forskningen
Han konstaterar att branschen står inför en transformation. Där det tidigare har varit mycket fokus på gästnätter, gränspassager och omsättning, till att nu väcka frågan om vad besöksnäringens roll egentligen är.
Det är en ganska tydlig svängning med en ny syn på turismens roll, menar Robert Pettersson.
– Nu pratar man mer i termer om vilken betydelse besöksnäringen har för folkhälsan, förutom att den är viktig för tillväxt och sysselsättning. Exempelvis har investeringar i spår och vandringsleder blivit vanligare som lockmedel.
– Det handlar om livsstil och identitet, och det kommer vi att få se mycket mer av inom forskningen redan nästa år, säger Robert Pettersson.
Ställer nya krav på forskarsamhället
Nästa års konferens, när Östersund står som värd, hålls på campus den 19–21 september 2023 och har temat ”Rethinking tourism for a sustainable future”.
– Jag ser att turismforskningen är på väg att landa i slutsatsen att turistnäringen är ännu större och viktigare än vad vi i jakt på gästnätter tidigare har trott. Men det ställer också helt nya krav på forskarsamhället. Hur kan vi mäta det här, som exempelvis folkhälsan?
– Det är verkligen spännande och vi kommer helt säkert att jobba mer med detta inom forskningen, säger Robert Pettersson.