Hit kommer vandrare bara för att övernatta i nödfall. Den nybyggda stugan på Kebnekajses södra topp är vad som kallas för en säkerhetsstuga. Den är alltså inte menad för boende utan för att kunna söka skydd och värma sig i. Den är öppen för alla, dygnet runt. Det finns därför möjlighet för nödövernattning.
Den 25 kvadratmeter stora stugan är belägen 2 040 meter över havet och är landets högst belägna byggnad. Den är också unik då den är STF:s enda säkerhetsstuga och ersätter två äldre stugor från 60- och 80 talet. Syftet är att ge trygghet vid bestigning av Kebnekajse. Den ska erbjuda skydd ifall vädret slår om och det blåser upp.
– Den förra stugan var ju verkligen inte trevlig. Den här kommer bli använd mer, säger Ulla Alberts, vd för Murman Arkitekter.
Formen håller värmen
I stugan finns två bänkar med plats för 20 sittandes och en torrklosett. Stugan saknar kamin och andra möjligheter till uppvärmning på grund av brandrisk. Det enda som finns är en eldtålig yta, ämnad för gasolkök. Stugan håller dock värmen tack vare den rörformade designen som Murman Arkitekter ligger bakom.
– En rund form är det optimala för att få så mycket volym i förhållande till skalet. Man vill ha så liten omkrets som möjligt på skalet för det är där värmen försvinner, säger Ulla Alberts.
Arkitekterna bakom stugan ville att konstruktionen skulle ha en tydlig grafisk form. Stugans prismatiska formgivning kan liknas med ett tält, säger Ulla Alberts.
– Målsättning var att göra något väldigt enkelt men uttrycksfullt som ska fungera som kännetecken i området.