Annons

Nya Lydmar Hotel vill skaka om

zoom Samuel Laulajainen, vd och Jakob Levén, kökschef på Hotel Lydmar.
Samuel Laulajainen, vd och Jakob Levén, kökschef på Hotel Lydmar.
NYHETER. Manhattaninspirerad meny, ny design, ny bar och ett större musik och nöjesutbud ska ge en rejäl energiboost till Hotel Lydmar på Blasieholmen i Stockholm. Besöksliv har pratat med vd Samuel Laulajainen och kökschefen Jakob Levén.
Annons

2025 ska ge Lydmar det lyft som hotellet förtjänar. Det säger Samuel Laulajainen, som närmast kommer från en vd-tjänst på Södra Teatern och ser fram emot att Hotel Lydmar återigen ska bli ett nav för både kulinariska och kulturella upplevelser.

 Berätta om konceptet och idén, vad är det som ska göras om?  

 – Det är 20 år sedan ”gamla” Lydmar på Stureplan stängde och den nya generationen har ingen relation till det. Hotel Lydmar på Blasieholmen har varit öppet i femton år och är, i min mening, ett av Stockholms finaste hotell. Vårt uppdrag är att revampa det för att få det mer levande igen. Livemusiken försvann under pandemin och det är vårt jobb att få fart på bland annat det igen, berättar han.

Hur ska ni göra det?

 – Det var dags att göra något med hela paketet, att få en ny generation att hitta till Lydmar utan att tumma på något av det femstjärniga hotellet. Vi har anlitat nya nöjesansvariga (duon Cowboy Cowboy, bestående av Stina Grape och Hanna Droh), tagit fram en ny meny och grafisk profil, byggt ny bar och utökat uteserveringen, säger han.

I hotellets personligt inredda och hemtrevliga restaurang har den nya menyn redan erbjudits under en tid, flera spännande DJ:s väntar i en lång kommande line-up och till våren kommer konserter avlösa varandra på hotellets uteservering. Samuel Laulajainen vill skapa förutsättningar för en ny slags mötesplats.

– Vi välkomnar en ny generation, utan att vara alltför ”ålders- definierade”, men vi vill erbjuda en modern mötesplats. Det finns en risk att man kan fastna i nostalgi, jag har erfarenhet från att ha jobbat på en rad hotell och har ofta fått höra att ”inget kan bli som gamla Lydmar”. Men jag tror vi kan göra något nytt! Det här känns kul. Vi brinner för en levande miljö.

Inspiration från det amerikanska köket

Jakob Levén är kökschef på Hotel Lydmar och får massor med inspiration när han tänker på det amerikanska kök som återfinns i New York.

– Hjärtat i den nya menyn är New York, särskilt våra side-orders och desserter speglar stadens mångkulturella matscen. Vi har rätter som creamed corn, Lobster Rockefeller, Ceviche från Sydamerika men också en Chinese chicken salad och ett corn bread. New York är i mångt och mycket en slags härdsmälta av kulturer som möts och meningen med vår meny är att man ska kunna blanda som man vill, säger han.

Och det hänger ihop med det lite mer kravlösa umgänget?

– Ja, här finns något för alla. Det finns inga regler och menyn uppmuntrar till att man kan dela med varandra och testa lite olika, säger Jakob Levén och får medhåll från Samuel Laulajainen,

– Vi har fått en jättebra respons hitintills och det sociala och maten fungerar bra ihop. Vår barmeny är baserad på vår á la carte.

Förväntar ni er nya gästgrupper i samband med den nya profilen?

– De har redan börjat hitta hit, vi hade en av våra bästa helger precis och det är kul att musiken kommer tillbaka. Med kombinationen av allt vi gör nu, vår nya bar och utökade uteservering på våren och flera roliga events så vill vi skaka om den här delen av stan, säger Laulajainen.

Att titta förbi på en after-work eller något litet verkar som ett koncept som kan fungera även i dagens något bistra ekonomiska klimat.

– Ja, det stämmer verkligen. Man kan titta förbi på en kaffe eller en öl likasom man kan slå sig ner för en hummer eller långsittning. Inget är fel och det är det vi vill erbjuda, ett hem, fast hemifrån, säger han.