Annons

Nyanlända räddar sommaren

zoom Alaa Mareek var elektriker i Syrien – nu är han vaktmästare på Kustcamp.
Alaa Mareek var elektriker i Syrien – nu är han vaktmästare på Kustcamp. "Kul att ge de nyanlända en chans", säger Michael Carlsson. Nathalie Chavez
NYHETER. När besöksnäringen skriker efter personal krävs nya lösningar. Michael Carlsson och Pernilla Eriksson på Kustcamp i Gamleby anställde en arabisktalande arbetsledare för att lättare kunna anställa nyanlända som ännu inte hunnit lära sig flytande svenska.
Annons

Det är bara maj när vi besöker Kustcamps anläggning i Gamleby utanför Västervik, men solen värmer som om det vore högsommar. De välklippta gräsmattorna i slänten ner mot havet är intensivt gröna, och fåglarna håller konsert i trädtopparna. Intill receptionsbyggnaden vid infarten till campingen jobbar tre vaktmästare med att spola rent minigolfbanan. En av dem är Alaa Mareek. Det är hans allra första dag på jobbet.

– Det känns jätteskönt att ha fått börja jobba här. Det är svårt att få jobb, säger han, när gänget slagit sig ner för en fikapaus.

– Här kan du få stanna så länge du vill. Vi har bara jobbat ihop sedan klockan sju i morse, men Alaa är redan väldigt självgående, berömmer en av kollegorna.

Alaa Maarek är från Syrien och har tidigare jobbat som elektriker, målare och rörmokare. Han är en av sex nyanlända som hittills fått anställning på Kustcamps anläggningar. För Kustcamp, som precis som många andra i turistbranschen haft svårt att hitta personal inför sommaren, är de nya svenskarna en viktig tillgång.

– Utan dem hade vi haft på gränsen till olösbara problem. Samtidigt är det himla kul för oss att ge de här personerna en chans. För många är det den högsta drömmen att få komma in på arbetsmarknaden, säger Michael Carlsson, som driver campingen tillsammans med sambon Pernilla Eriksson.

För kustcamp är det bråda dagar just nu. Mycket behöver fixas och planeras, och ny personal ska introduceras så att de är varma i kläderna lagom till den stora turistanstormningen.

Samtidigt har det varma vädret bidragit till att försäsongen redan är i full gång. Utanför flera av de uppställda husvagnarna sitter campinggäster i uppvikta fällstolar med ansiktena vända mot solen.

Kustcamp har två campingplatser – en här på  Hammarsbadet i Gamleby och en i Valdemarsviks kommun. Campingarna har successivt byggts ut och vuxit till kompletta anläggningar, med moderna servicebyggnader, restauranger och stugverksamhet. Nästan varje år har Michael Carlsson och Pernilla Eriksson haft nya byggprojekt på gång, för att höja standarden och öka utbudet för campinggästerna. Något som gett resultat.

– Den sommar då vi hade byggt ny reception och en restaurang, för fyra år sedan, ökade vi med 17 procent. Det var en jättesuccé som vi inte hade kunnat förutse, berättar Michael Carlsson.

Men för att fortsätta växa krävs personal. Att rekrytera har blivit tuffare i takt med att arbetslösheten gått ner. På Kustcamp insåg man tidigt att det behövdes nya lösningar för att överhuvudtaget kunna hålla öppet i sommar och bland nyanlända från Syrien finns många människor med arbetsvana och relevant utbildning som står utan jobb, men som kanske inte lärt sig tillräckligt mycket svenska ännu.

Michael Carlsson och Pernilla Eriksson anställde därför en arabisktalande arbetsledare – Ahmed Arabi – som kan hjälpa och stötta dem på plats när problem uppstår. Ahmed Arabi har också hjälpt till med att tolka vid anställningsintervjuer.

– Vi har gäster från många länder och har gärna personal från alla möjliga länder. Språket kan vara en tröskel för många att ta sig in i arbetslivet, men för oss är egentligen språket bara ett måste i receptionen. Med engelska kommer man långt. För Pernilla, som gör intervjuerna, har det varit en trygghet att Ahmed kan hjälpa till att ställa frågor på de sökandes språk, säger Michael Carlsson.

Ahmed Arabi är glad över att ha fått chansen att hjälpa andra in i arbetslivet. Han har många års erfarenhet av restaurangbranschen i Syrien, även om det finns stora skillnader mellan köket han jobbade i och Kustcamps restaurangkök.

– Där jobbade jag i ett kök med 200 anställda. Men arbetssättet och tänket är egentligen detsamma. Man måste lägga ner sin själ i matlagningen. Det ska vara hundra procent perfekt, säger Ahmed.

Besöksliv har tidigare berättat att besöksnäringen är den näring i Sverige som i förhållande till sin storlek erbjuder flest jobb till utlandsfödda (nummer 3, 2018). I dag är 39 procent av de som arbetar inom näringen födda utanför Sveriges gränser, enligt en kartläggning från Visita.

Men Michael Carlsson tror ändå att ännu fler företag måste bli öppnare när det gäller att anställa människor som inte behärskar språket ännu.

Ditt bästa tips till de som vill hitta nya förmågor bland nyanlända?

– Allt bygger på kontakt och personliga relationer. Man måste börja med att inte vara rädd. Ta kontakt med Arbetsförmedlingen eller kommunen, där det finns folk som jobbar med integration. Med lite tur kan det gå väldigt fort, säger Michael Carlsson.