Annons

Nybyggd strandpaviljong på Krägga Herrgård

zoom FOTO: Fredrik Lundqvist Tanja Askrabic
FOTO: Fredrik Lundqvist Tanja Askrabic
NYHETER. På Krägga Herrgård slogs dörrarna upp för den nya Strandpaviljongen den 13 augusti. Med tio nya deluxerum precis vid vattnet har en stor dröm gått i uppfyllelse.
Annons

Den nya byggnaden är signerad White Arkitekter och ligger “en tåspets” från vattenbrynet. Vågornas kluckande hörs in i rummen, som har fina vyer över himmel och hav. Med Strandpaviljongen på plats kan Krägga Herrgård nu erbjuda 99 sängplatser totalt – en efterlängtad utveckling för verksamheten som ligger strax utanför Bålsta.

– Det är en dröm vi har haft länge, att kunna bygga hotellrum så nära vattnet, säger Tanja Askrabic, pressansvarig på Krägga herrgård.

Hur såg er vision ut för projektet?

– Vår vision var att den nya byggnaden skulle smälta in i miljön här, och fungera som just en paviljong till herrgården. Från början stod ett gammalt mejeri på platsen och vi tänkte länge att vi skulle försöka renovera det. Men det visade sig att vi inte kunde använda den gamla stommen. Då fick vi undersöka om vi kunde få riva och bygga nytt. Och det fick vi. Det har varit en lång process men det viktigaste har varit att arbetet skulle genomföras med så mycket lokala material som möjligt. Och att resultatet skulle genomsyras av vår ledstjärna: den nära naturupplevelsen och vårt uttryck “här och nu”.

Har några gäster hunnit bo i de nya rummen?

– Ja, vi har uppgraderat våra gäster, så vi har haft konferens- weekend- och bröllopsgäster från start. Det har varit ett så fint mottagande – många har ju utnyttjat vår sjöspa och bar som ligger vid stranden, så det har knutit ihop vår verksamhet på ett väldigt bra sätt.

Varför kändes det lokala viktigt i arbetet med Strandpaviljongen?

– Vi jobbar med vår hållbarhetsresa inför varje val vi gör. Vi vill påverka miljön och klimatet så lite som möjligt och samtidigt utveckla lokala samarbeten. I somras öppnade vi odlingslotter för de som bor här ute, för att vi vill bygga relationer med samhället här.

Vad betyder Strandpaviljongen för Krägga Herrgård som helhet?

– Det betyder mycket i alla segment. Inom konferens har vi ofta mindre grupper, som styrelsemöten och ledningsgrupper. Nu kan vi erbjuda dem avskildhet och ett “eget” boende, vilket har tagits emot väl. Weekend-marknaden är också viktig för oss och för våra återkommande gäster är det kul att få erbjuda något nytt. Och när vi har större fester och bröllop kan vi nu erbjuda fler att bo kvar, vilket har varit så efterlängtat.

Hur stor är den ekonomiska risken?

– Vi har såklart våra budgetkrav. Men vi har starka ägare som ser detta som en långsiktig investering och vi räknar med att detta ska öka vår omsättning. Det är en rolig utmaning och vi ser faktiskt redan nu att julbokningarna har ökat.

Finns det fler utvecklingsplaner?

– Vi har alltid nya visioner och planer framåt. Det som ligger närmast är att utveckla vårt sjöspa, vi behöver större kapacitet där och vi vill att det ska växa. Det är så roligt för oss som arbetar här, att se att det hela tiden blir bättre för gästerna.