Den 9 augusti öppnade Boqueria Stockholm åter för restauranggäster och på fredag 16 augusti öppnar även saluhallen Torget igen. Köket är helrenoverat, nya vin- och charkkylar finns på plats samt en ny stor grill. För gästerna väntar en blandning av gammalt och nytt.
– Vissa delar av inredningen är kvar som de var. Vi har inte blåst ut hela lokalen utan behållit mycket av det gamla så att man ska känna igen sig, säger Napolyon Sürer, vd för Boqueria.
Varför behövdes en renovering?
– Restaurangen har varit igång i 12 år och med högt tryck från morgon till kväll är det naturligt med slitage. Vi kände att det var dags att piffa upp den en aning och förnya vissa saker. Vi åker ofta på studieresor till Spanien och har upptäckt saker vi ville anamma.
Hur har renoveringen gått?
– Det har gått jättebra. Vi projekterade i ett år och anlitade samma arkitekter som tog fram orginalinredningen. Sedan har vi försett dem med bilder och inspiration från Spanien som de har ritat in. Det är mycket specialtillverkade möbler och inredning.
Har du några exempel?
– Vi har en helt ny matsalsbar i Gaudi-stil, som är det första man ser när man kliver in. Där möts man också av en ramp med spansk mosaik med namnet Boqueria inbyggt i mönstret, en ny, stor vinkyl samt fyra specialdesignade ljuskronor – en gigantisk framför tre mindre, i varmtonat, katedralglas och stål. Ljuskronornas formspråk hämtar inspiration från matmarknaders arkitektur i Madrid men i en modernare tappning. En av de första gästerna efter renoveringen mejlade oss faktiskt efter sitt besök och undrade var han skulle kunna få tag i en likadan. Utöver det har vi bland annat adderat spanska skåp, nya stolar samt nytt, spanskt porslin.
Vilka förändringar finns på menyn?
– Vi har gjort menyn lite bredare och mer spännande. Som tidigare kommer vi erbjuda tapas, men vi har lagt till lite fler raciones, det vill säga större rätter som man kan dela runt bordet. Man kan till exempel få en hel friterad bläckfisk, en hel spädgris eller helgrillad kyckling och välja sina egna tillbehör, eller paella. Att ställa fram en paella med en 800 grams bläckfisk på bordet känns unikt och roligt. Jag vet i alla fall ingen annanstans man kan få sådan mat i Stockholm.
– Sen vågar jag sticka ut med att vi nog har Stockholms snyggaste bar med en fantastisk cocktailIista.
Kommer tillskotten på menyn anammas även på Boqueria Åre och Göteborg?
– Mycket av det här finns redan på menyn, men vi ska addera fler rätter även där. Vi samarbetar mycket inom koncernen. Alla träffas regelbundet och vi reser till Spanien flera gånger om året för att få inspiration till allt från drinkar och mat till porslin. Vi har två spanjorer i koncernen som har erfarenhet från fina, spanska krogar och som samarbetar med våra svenska kockar. Det ger en väldigt fin mix.
Hur har sommaren varit på Boqueria i Åre och Göteborg?
– Där har det varit som vanligt, med full fart hela sommaren. Vi har uppdaterat menyerna en del och restaurangerna blir bättre och bättre hela tiden.
Händer det något extra spännande i höst?
– På Boqueria Stockholm kommer vi att fortsätta med olika teman och gästkockar från Spanien. Först ut är ett gästspel från Muxgo, en enstjärnig Michelin-krog som drivs av Borja Marrero.
Och på sikt – finns det planer på att utöka kedjan med fler restauranger?
– Vi kan absolut tänka oss att öppna fler restauranger om rätt läge och lokal dyker upp, antingen i Sverige eller utomlands. Men det måste kännas 100 procent rätt.