Det ska bli lättare för restauranger att eko-märka sina produkter, menar Livsmedelsverkets i sitt nya regelförslag. Men hos Visita är man mycket kritiska. Eftersom ett fungerande regelverk redan finns så riskerar man att hämma användandet av ekologiska produkter på restaurang, menar branschjuristen Anna Sandborgh på Visita.
Regelverk finns redan
Hon understryker att restaurangbranschen redan idag har väl många tillstånd och regelverk att förhålla sig till. De befintliga regler som finns räcker gott och väl, menar Anna Sandborgh.
– Det är onödigt att bygga ett system ovanpå ett befintligt system, säger hon och fortsätter:
– Att det restaurangerna uppger om maten ska stämma gäller redan idag enligt bland annat livsmedelslagstiftningens regler om redlighet. Tillsynsmyndigheten har redan idag möjlighet att kontrollera att uppgivna ekologiska livsmedel är ekologiska, på samma sätt som att uppgiven oxfilé är oxfilé eller att uppgiven fetaost är fetaost. Det saknas vägande skäl för att införa föreslagna betungande specialregler för ekologiska livsmedel.
Från Visitas håll oroas man över att det nya förslaget med sina byråkratiska regler snarare skulle medföra så pass mycket mer pappersarbete att krögare kan komma att välja bort eko-produkter.
Medför merarbete
– Att till exempel behöva spara och hålla dokumentation tillgänglig i två år och kräva in ekocertifikat från varje enskild leverantör innan man handlar och därefter uppdatera detta minst var sjätte månad kommer medföra en hel del merabete, säger Anna Sandborgh.
Just nu har Livsmedelsverket ute förslaget på remiss. Visita kommer att svara på den i augusti. Livsmedelsverket har flaggat för att regelverket kan införas redan till årskiftet.
– Det vore till nackdel för såväl företag, konsumenter och miljö om Livsmedelsverket inför regler som gör det alltför krångligt att använda sig av ekologiska livsmedel, säger Anna Sandborgh.
Besöksliv har sökt Livsmedelsverket för kommentar.