Annons

Nytt samarbete på Djurgården ska minska matsvinnet

zoom I september arrangerades Äppelfesten på Djurgården Camilla Zedendahl
I september arrangerades Äppelfesten på Djurgården Camilla Zedendahl
NYHETER. 23 av Djurgårdens restauranger inspireras av Junibacken och tar nu nästa steg i sitt hållbarhetsarbete.
Annons

Camilla Zedendahl är vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter och har just promenerat till jobbet som ligger på Nordiska museet på Djurgården när Besöksliv ringer upp. Attraktionerna på Djurgården har varit välbesökta i sommar och säsongen har förlängts både på grund av fint väder och flera arrangerade aktiviteter som exempelvis att restauranger och attraktioner i samverkan i september bjöd in till Äppelfest. Med 15 miljoner besökare årligen så är det viktigt med både sammanhållning och samarbeten mellan Djurgårdens besöksmål.

– Vi har satt gemensamma mål för vårt hållbarhetsarbete och ett fokusområde är att skapa en hållbar matkultur. När Djurgårdens restauranger samlades i våras kunde vi konstatera att vi hade förbundit oss att nå upp till FN:s mål att halvera matsvinnet till 2030, men att alla ännu inte funnit vägen framåt. Junibacken som redan arbetade strukturerat för att minska sitt matsvinn delade då kunskap med alla grannar och blev en inspiration, säger Camilla Zedendahl.

Går i Junibackens fotspår

Vid en jämförelse mellan augusti 2023 och augusti 2024 kan Junibacken peka på att den senaste mätningen visar att de redan halverat matsvinnet utifrån alla tre fraktioner: tallrikssvin, kökssvinn och serveringssvinn. 23 av Djurgårdens restauranger går nu i Junibackens fotspår.

– Vi får heller inte glömma affärsnyttan. Resurseffektivisering i alla dess former är en ekonomisk fråga. I en tid när råvarukostnaden går upp och tynger restaurangerna, spar ett projekt som detta pengar, vilket är en viktig aspekt, säger Camilla Zedendahl.

Fossilfritt klimatsmart Djurgården

En 40-procentig medfinansiering från Europeiska Regionala utvecklingsfonden med fokus på resurseffektivisering ger extra kraft i samarbetet och nu har ett år av utbildning, mätningar och insatser för att minska matsvinnet inletts. Tillsammans har man beslutat att samlas på Generation Waste plattform, vilket även gör att man kan jämföra sig och inspireras av varandra.

Att skapa ett fossilfritt och klimatsmart Djurgården, att ha en hållbar matkultur, att miljön ska vara öppen, tillgänglig och välkomnande samt att fungera som en världsutställning för hållbar utveckling är centrala för det fortsatta arbetet.

– Vi har jobbat strukturerat i flera år i samverkan mellan alla våra 62 attraktioner. Vi är en stor destination som påverkar många människor. Djurgården utvecklas ständigt och platsen är unik i kombinationen av park med kultur. Besökare från hela världen välkomnas, samtidigt som Djurgården är stockholmarnas gröna vardagsrum. Vi är många som satsar tid, kraft, energi och pengar för att – med respekt för historien – ta Djurgården in i framtiden. Och vi finner kraft och inspiration hos varandra, säger Camilla Zedendahl.