–Det har varit en fantastisk tid på de två öarna där vi har verkat, vi har så många fina minnen, har åstadkommit så mycket, har vunnit så många utmärkelser och stjärnor – och tänk allt vi har upptäckt under dessa år, säger Agneta Green.
Oaxen öppnade 1994 på skärgårdsön med samma namn. 2013 inleddes kapitel två med att restaurangen flyttade till Djurgården, och öppnade systerrestaurangen Slip i samma byggnad.
Den ena av Oaxens två delägare stjärnkocken Magnus Ek har beskrivits som ”en naturälskande matkonstnär” och var redan på 1990-talet en av pionjärerna inom det nordiska köket. Oaxen har spelat en stor och viktig roll för att etablera Sverige och Norden på den kulinariska världskartan.
Lämnar Djurgården i december
Men nu är det alltså tid att avsluta även krogens andra kapitel.
–Vi känner att det är dags. Vi har jobbat jättemycket och vi står nu på topp. Det var likadant när vi lämnade vår ö och flyttade till Djurgården. Vi har funderat sedan i september 2021 och kommit fram till att vi behöver ladda våra batterier, så nu vill vi göra vårt bästa och ge all vår energi tills vi stänger i december, säger Agneta Green.
Liksom andra restauranger påverkades Oaxen av pandemin, men det är inte därför krögarparet väljer att sälja, betonar hon.
Hur känns det?
–Vi har gått med en klump magen länge, men nu när vi väl har pratat med våra medarbetare och kommunicerat ut det så känns det jätteskönt. Det känns bra att vi ska köra året ut, sedan blir det en utmaning att få personalen att stanna kvar tills vi stänger. Vi har satt upp ett bonussystem som ska premiera alla som stannar kvar hela vägen, en ”stay on-bonus”, som vi hoppas att de ska nappa på.
Men det är inte bara att sälja en krog, säger Agneta Green, det är ett livsverk som har pågått och utvecklats under mer än ett kvarts sekel.
–Dagen vi lämnar kommer det att kännas tungt och med mycket vemod förstås.
Hur tänker ni er med en försäljning?
– Vi har ingen aning om var vi kommer landa. Vi äger fastigheten och en hotellbåt också så det är inte bara att sälja en restaurangverksamhet. Samtidigt måste verksamheten i fastigheten bedrivas som en restaurang så det kan inte bli någonting annat här. Vi hoppas att någon intressant spekulant hör av sig, det är viktigt för oss att det blir en bra köpare.
Första stjärnan i Guide Michelin 2014
27 år av framgångar, utmaningar, utmärkelser och glada minnen är svårt att summera. Självklart var det stora ögonblick i Oaxens historia när krogen tilldelades sin första stjärna i Guide Michelin 2014 och sin andra 2015. Men att vara först med att servera vilda skärgårdsörter på tallriken, och att odla sina egna grödor på Djurgården var också stort.
–Det finns hur mycket minnen som helst, helst, men att vi fick möjlighet att odla våra egna grönsaker var viktigt för oss. Det var vår plan från början, men det tog ett tag innan vi fick ja från Djurgårdsförvaltningen – våra 2 000 kvadratmeter att odla på fick vi kämpa för ganska länge.
Varför var det viktigt?
–Att få jobba med sina egna grödor, från det att man har sått ett frö till att kunna servera rotselleri till sina gäster är fantastiskt. Det finns ett stort värde för personalen att kunna säg att det är tomater från våra egna odlingar, det är roligt. Sedan är det förknippat med mycket
extrajobb så klart, men vi har aldrig valt den enklaste vägen.
I stället hart krögarparet Agneta Green och Magnus Ek alltid följt hjärtat och lyssnat på magen och följt sin egen filosofi som är starkt förankrad i hållbarhet och att värna om naturens bästa. En filosofi som har tagit krogen långt: Oaxen Krog & Slip utsågs 2013 av DI till Årets Affärskrog, och förutom tilldelningen av sin första stjärna fick Oaxen Krog under
2014 DN:s Gulddraken för bästa krog i Stockholm i klassen Lyx.
Bistron Slip blev även vinnaren av Internationella gästdraken utsedd av AA Gill. Och detta är bara ett axplock av utmärkelserna genom åren.
Medvetenhet kring hållbarhet
Att Oaxen har bidragit starkt till utvecklingen av den nordiska gastronomin finns det inga tveksamheter kring, likaså deras bidrag till att skapa medvetenhet kring hållbarhet och hur ingredienser och råvaror produceras och transporteras. Uthållighet, envishet och Magnus Eks
matlagning är receptet för krogens framgångar, enligt Agneta Green.
–Vi har bidragit jättemycket, och vi var tidiga med mycket som att servera vilda örter, egna grödor och endast ha viner från den gamla världen för kortare transportvägar. Sedan har vi hela tiden varit väldigt strikta med att hålla oss till vår ideologi om den nordiska profilen och det nordiska köket, vilket var vår ambition redan från början, säger Agneta Green.
2022 blir ert sista år, blir det några överraskningar?
–Vi kommer att köra på som vanligt, men har äntligen möjlighet att göra sådant vi inte har kunnat de senaste två åren: Vi har en årlig jubileumsmiddag i maj som vi i år kommer att kombinera med vårt evenemang Oaxens Bakgård, som vi gör lite utanför vår egen linje för att
personalen ska kunna vara med. Temat för i år blir Asado så vi grillar lamm utanför på parkeringsplatsen. Det brukar vara mycket stammisar och branschfolk som kommer, det är roligt och avslappnat.
–I övrigt tänker vi att vi ska sluta med flaggan i topp så att alla får ett kärt minne av oss.
Och vad ska ni göra nu?
–Vi har inte bestämt oss, planen är att inte ha någon plan. Vi ska börja med att ta ett sabbatsår och ladda batterierna och sedan fundera på vad vi vill göra.