Annons

Oceana byggs upp på nytt

zoom Thomas Sjöstrand, vd för jubileumsprojekt
Thomas Sjöstrand, vd för jubileumsprojekt
NYHETER. Ett halvår efter den dramatiska branden står det klart: Lisebergs vattenland Oceana ska byggas upp igen – och det offensiva målet är att det ska stå klart redan 2026.
Annons

Mitt i sommaren höll Liseberg ett styrelsemöte där det togs ett viktigt beslut: det brandhärjade Oceana ska byggas upp igen. Få har glömt den dramatiska eldsvådan i februari i år när lågorna slukade stora delar av det nästintill färdiga badhuset, och en medarbetare miste livet.

– Det var en väldigt omtumlande tid. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt än att det var mina värsta veckor i arbetslivet, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs jubileumsprojekt.

Branden var ett hårt slag för Liseberg – och för hela den västsvenska turistnäringen – som ivrigt sett fram emot invigningen av det nya året runt-besöksmålet. Och redan efter några dagar stod det klart att styrelsens inställning var att Oceana ska byggas upp igen.

I somras klubbades också det beslutet på ett styrelsemöte.

Utmaningar väntar

Sedan branden har det pågått ett intensivt arbete med rivning, röjning och undersökning på platsen. Vissa delar skadades värre, andra drabbades lindrigare eller inte alls. Lågdelen med restaurangen är ett exempel som klarade sig bra, medan tornet skadades desto värre och till stor del måste rivas:

– Utmaningen är att hitta rätt gränssnitt, att förstå vad som kan bevaras och vad som måste bort. Vi vill inte riva i onödan, av ekonomiska och hållbarhetsskäl, men kan givetvis inte ta några risker när vi planerar återuppbyggnaden, säger Thomas Sjöstrand.

Han och projektgruppen som jobbar med Oceana har redan beställt vissa kritiska komponenter för att inte tappa tid:

– Vår uppgift nu är att se till att Oceana kan öppna så snart som möjligt, säger Thomas Sjöstrand.

Ökat brandskydd i fokus

Av naturliga skäl kommer ännu större fokus att läggas på brandskyddet denna gång. Thomas Sjöstrand poängterar att Oceana givetvis följde alla regler och lagar för brandskydd även under det första bygget, men denna gång går de ännu längre:

– Vi kommer exempelvis att höja brandklassningen på glasfibern i rutschkanor och sådana element, vilket gör att elden inte sprider sig på samma sätt om en eldsvåda skulle starta. Vi vill ligga steget före nuvarande regelverk eftersom det inte känns omöjligt att reglerna kan komma att skärpas framöver. Sedan ska man komma ihåg att branden inträffade under byggtiden, så det tittar vi på tillsammans med NCC nu: hur försäkrar vi brandskyddet under hela byggnationen.

Ni säger att det ska stå klart redan 2026. Hinner ni det?

– Det är iallafall den målbild vi jobbar mot. Vi vet att stora delar av besöksnäringen i Göteborg med omnejd väntar på Oceana, så vi vill såklart öppna så snabbt det går.