Annons

”Orimligt att Stockholms stad ska hantera vårt spillfett”

zoom Sedan i höstas är det Stockholms stad som hanterar restaurangernas spillfett, i stället för entreprenörer inom avfallshantering och återvinning. Foto: Colourbox
Sedan i höstas är det Stockholms stad som hanterar restaurangernas spillfett, i stället för entreprenörer inom avfallshantering och återvinning. Foto: Colourbox
NYHETER. Hotell- och restaurangbranschen sätter sig emot Stockholms stads hävdade rätt att ta hand om spillfetter. ”Ett resursslöseri, både för skattebetalare och miljö”, skriver representanter för branschen i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. 
Annons

McDonalds, Max, Nordic Choice Hotels, Scandic, Compass Group och besöksnäringens medlemsorganisation, Visita är rösterna bakom debattinlägget ”Stockholms Stads monopol på restaurangolja är orimligt”.

Nya regler sedan i höstas

I fredagens Svenska Dagbladet ifrågasätter representanter från branschen i en debattartikel varför Stockholms stad, trots Naturvårdsverkets vägledning att spillfetter inte ska betraktas som hushållsavfall, sedan i höstas har börjat ta hand om restaurangernas avfallshantering av använda matoljor.

”Stockholms stad menar att dessa fetter […] är att klassa som vanligt hushållsavfall och att kommunen därmed har monopol på att hämta och omhänderta dem, på samma sätt som när det gäller privatpersoners sopor”, skriver man.

Måste betala kommunen 

I och med den nya rutinen måste hotell och restauranger betala kommunen för att ta hand om avfallet, i stället för att som tidigare, låta enskilda entreprenörer inom avfallshantering och återvinning hantera det. Detta innebär också, enligt artikelförfattarna, ett stort resursslöseri för miljön.

Man pekar på att använda frityroljor och stekfett har inte bara en annan sammansättning än hushållsavfall, utan också samlas upp separat och behandlas på ett annat sätt än hushållsavfall. Det har också helt andra slutanvändningsområden, vilket gör att fett kan återanvändas på ett annat sätt.

”Fett, som är energirikt, går till stor del att återanvända på ett miljövänligt och effektivt sätt”, skriver artikelförfattarna.

”Fel väg att gå”

De enskilda entreprenörerna har kommit långt i att återanvända fettet på ett effektivt och miljövänligt sätt, och att bryta upp den fungerande kedjan som nu finns är fel väg att gå, menar de. Konkurrensen mellan entreprenörerna gynnar också den fortsatta tekniska utvecklingen vad gäller återanvändning.

Av hänsyn till detta och till miljön vill man att Stockholms stad, inte minst mot bakgrund av Naturvårdsverkets bedömning, omprövar sitt beslut om fetthanteringen.

”Det finns många företag som vill fortsätta ta sitt ansvar även på detta område. Varför hindra oss från det?”