Det kan tyckas att 2016 var ett bra år för landets restauranger. Omsättningstillväxten var högre än året innan. Enligt SCB:s Restaurangindex ökade försäljningsvolymen med 4,4 procent. Det är en stark tillväxt. Under 2000-talet är det bara 2012, året då momsen på mat som serveras på restaurang sänktes från 25 till 12 procent, som tillväxten varit högre.
Höjda avgifter påverkar
Ändå är restaurangföretagens syn på lönsamheten fortsatt låg.
Under sista kvartalet 2016 var det en klart större andel av restaurangföretagarna som sa att deras lönsamhet var dålig än andelen som sa att deras lönsamhet var bra. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.
– Höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga som skedde i somras är en viktig orsak till detta. Arbetskraftskostnaderna är en stor del av restaurangföretagens kostnader och branschen har många unga anställda, säger Björn Arnek, avdelningschef branschekonomi på Visita.
Vad lägger du störst vikt vid i den här statistiken?
– Jag tittar på totalen. Ur mitt perspektiv är det mest intressant att se hur restaurangbranschen utvecklas i jämförelse med övriga sektorer i ekonomin.
Det var så Visita kunde se att sänkningen av restaurangmomsen 2012 påverkade utvecklingen positivt. Fram till dess hade restaurangbranschen följt övrig privat tjänstesektor, men då momsen sänktes gick de åt olika håll.
Kan man nu på motsvarande sätt se den negativa effekten av höjda arbetsgivaravgifter för unga?
– Omsättningen visar det inte ännu, men vi ser det på företagens lönsamhet. Restaurangerna har nu tvingats börja höja sina priser mer än tidigare.
Vad händer nu?
– Tillväxten i ekonomin förväntas bromsa in under 2017 och det i kombination med högre restaurangpriser riskerar att tydligt dämpa tillväxten i restaurangbranschen.