Annons

Per Dahlberg om hedersuppdraget på Sofiero Slott

zoom
NYHETER. Krogprofilen Per Dahlberg har snart avverkat sitt första år som restaurangchef på Sofiero Slott. Med känsla för platsens historia har han satt tonen i den nyrenoverade slottsrestaurangen.
Annons

Det har snart gått ett år sedan Per Dahlberg klev in som ny restaurangchef på Sofieros Slottsrestaurang. Anläggningen hade just öppnat igen efter en omfattande renovering och Per fick möjlighet att vara med från nystarten.

– Det kändes som ett hedersuppdrag, säger han.

Per Dahlberg är ett känt namn i Helsingborgs restaurangvärld efter att ha drivit välrenommerade Gastro i 23 år. Därefter jobbade han några år på Grand Hôtel i Mölle som drivs av hans syster (och som för övrigt tidigare drivits av deras föräldrar sedan 1960-talet). Att tacka ja till Sofiero var ett lätt val på mer än ett sätt.

– Jag bor 500 meter från slottet. Det var kanske inte avgörande, men onekligen ett plus. Man kan slänga sig på cykeln eller ta en rask promenad till jobbet, säger han med ett skratt.

Men det var inte bara närheten som lockade. De flesta Helsingborgsbor har en relation till Sofiero och som kock har Per följt verksamheten länge, med stor respekt för köket.

– De har alltid haft bra folk, och Marcus Nemrin har lyckats behålla sin personal i många år. Det är imponerande i vår bransch, där folk annars rör på sig rätt mycket, säger han.

Helt nytt produktionskök

Slottsrestaurangen har fått ett rejält lyft i samband med renoveringen. Per Dahlberg poängterar att det har gjorts varsamt och man har lyckats smyga in modern teknik och lösningar som ökar bekvämligheten, utan att störa stämningen.

– Det är pietetsfullt renoverat. Man har uppgraderat komforten med ventilation och ljudabsorbenter, men det är gjort på ett smakfullt sätt som bevarar slottskänslan.

Samtidigt har Slottsverandan byggts om och uppgraderats. Verandan hade tidigare en lite enklare servering. Nu har den förvandlats till en nybyggd restaurangdel med glasfasad mot ravinen utanför. Sist men inte minst har Sofiero fått ett helt nytt produktionskök.

– Det är i praktiken hjärtat för hela anläggningens matproduktion. Sen har vi även ett satellitkök intill matsalen som ytterligare förbättrar kvaliteten. Tidigare hade vi bara en mathiss, säger Per Dahlberg.

”Det är en wow-känsla”

Det gångna året har varit intensivt, med många nyfikna besökare som velat se det nyöppnade slottet – och smaka på maten.

– Sofiero är delvis som ett museum. Det är många som bara vill titta in. Många drar lite efter andan när de kommer upp från trappan in i matsalen. Det är en wow-känsla.

Samtidigt är placeringen en bit utanför centrala Helsingborg något av en utmaning. Särskilt kvällstid är det lite svårare att locka gäster.

– Man tar sig inte dit på impuls. Därför jobbar vi med teman och evenemang. Nyligen hade vi en winemakers dinner med Philip Togni från Napa Valley, till exempel.

Per Dahlberg beskriver atmosfären som elegant men inte mossig. Det klassiska biblioteket, där kungen en gång hade arbetsrum, används numera för aperitifer eller kaffe efter maten. Och menyn? Den är bred, med fokus på råvaror i säsong och lokalproducerat när det går.

– Vi försöker hitta en balans. Folk uppskattar klassiska rätter med en modern tvist. Vi märker vad som går hem och finslipar därefter, säger han.

Så hur trivs du på jobbet?

– Jag älskar det. Det är en ynnest att få cykla hit på förmiddagen och börja med en espresso på slottstrappan och njuta av miljön. Det är ett väldigt fint ställe.