I en figurnära kort vit skinnjacka äntrade han scenen. Över 500 personer hade samlats för att lyssna till hotellmagnaten Petter Stordalens evenemang under måndagen i Visby. Det hela hade sålts in med Stordalens lansering av alternativa till nya ministrar – men eftermiddagens största nyhet stod han själv för.
”Vi måste hjälpa politikerna”
Petter Stordalen passade på att berätta om att Choice kommer att ge jobb åt 800 nyanlända. Budskapet var klart – om alla stora svenska företag följde samma exempel så har man löst flyktingkrisen ”i ett nafs”.
– Att ta emot 800 är många för ett bolag som oss men om alla bolag i vår storlek i Sverige gör det så tar vi ut hundra tusen nyanlända som står i kö idag. Då löser vi de stora problemen som Sverige står inför. Det kan inte vara politiker som ska lösa dessa problem, vi måste lösa det åt dem. Det är äkta samhällsansvar, säger Petter Stordalen.
Han utmanar nu alla stora aktörer att följa hotelljättens exempel och börja ta in nyanlända på praktik och i arbete.
– Jag hoppas att många vill anta den här utmaningen. Vi kan inte lita på att politiker, som måste ta hänsyn till lagar och regelverk, att lösa åt oss. Lösningen är att man som nyanländ får ett jobb, säger Petter Stordalen och fortsätter:
– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi kan säkert göra mer inom Choice men vi har börjat för vi behöver agera nu och göra verklighet av saker och ting. Jag vill utmana alla andra i vår bransch och inom svenskt näringsliv: Börja agera nu och lös de utmaningar som det svenska samhället har behov att hitta lösningar på.
Språket inte avgörande
Stordalen lyfter fram att besöksnäringen är extra lämpad som första arbetsplats för en nyanländ. Språket är inte avgörande – har du varit kock i Syrien behöver du nödvändigtvis inte prata svenska för att kunna vara kock i Sverige.
– Jag vet så många som har haft sitt första jobb inom besöksnäringen, som kock eller till exempel städare. Vi som är i branschen kan vara med och lösa de möjligheterna – icke problemen – som ligger i alla de 163 000 personer som Sverige tog emot förra året, säger han.
Har ni kapacitet att ta emot 800 personer?
– Man ska inte tänka på kapacitet och resurser och vad det här kräver. Man måste börja tänka på att vi har behov av deras arbetskraft. Går man upp och går till ett jobb på morgonen så lär man sig språket, man lär sig att det är ordning och reda i Sverige med löning på fredag. Och genom att betala min skatt så kan jag försörja min familj. Det är heller inte så viktigt vad de gjort, det är viktigare vad de ska bli hos oss och det ska vi hitta. Vi kommer inte att börja granska några cv:n, för många har inte det.
Du verkar trött på att myndighetsapparaten går för långsamt för att ta hand om nyanlända?
– Nej, jag är inte trött på det. Jag förstår utmaningarna som politiker har och att det finns lagar och regler som måste följas. Har du nya problem så måste du skapa nya lösningar. För många ministrar sitter i möten och nämnder. Sverige, så som jag känner det, är ett land som klarar att ta stora utmaningar och lösa dem. Nu ska vi lösa detta och vi gör det genom att alla ska vara med.
Hur skulle du vilja att situationen såg ut om tre år?
– Att vi helt har tagit bort den kö som folk står i för att komma in i Sverige. Att vi har förstått att det finns mer än en lösning på problemen och att utmaningar kan vara en stor möjlighet. Då kan vi visa resten av världen att de nordiska länderna är de bästa länderna att bo i. Den skandinaviska modellen är oslagbar.
Vad säger du om den kritik som riktats mot att din hotellkoncern anställer nyanlända och utnyttjar billig arbetskraft?
– Varje gång någon försöker göra något nytt och annorlunda så är det någon som är negativ. Låt kritiken komma! Det är så en demokrati ska fungera.