Förra veckan fick Växjös stjärnkrog PM & Vänner inte mindre än fyra priser av vinguiden Star Wine List. Man tog hem priserna Best Long List, Best Austrian Wine List, Best Beaujolais Wine List och det finaste priset för bästa vinlista, Grand Prix. Ingen annan restaurang i Sverige fick lika många priser.
– Det är fantastiskt roligt att få pris för vårt vinprogram, som ju faktiskt är det som skiljer oss från övriga stjärnrestauranger och boutiquehotell i Skandinavien. Vi har väldigt många vinälskare som besöker oss, som vill äta på en fine dining krog och dricka de bästa vinerna. Detta är ett jättefint kvitto på att vi satsat rätt, säger Per Bengtsson, grundare och creative director på PM & Vänner.
Ett omfattande vinprogram
Restaurangens vinprogram leds av wine director Rubén Sanz Ramiro och chefsommelier Arvid Lundström, som har tio sommelierer samt en vinkällare med över 6 500 referenser till sitt förfogande. Vinprogrammet innefattar bland annat arbete med inköp, besök hos leverantörer världen över, att sätta samman vinlistor, samarbeta med kökschefer för att tillsammans arbeta ihop passande viner till menyer och maträtter samt hålla koll på trender och efterfrågan i vinvärlden.
– Vi har byggt en enorm vinkällare under många många år och jobbar stenhårt med vårt sortiment. Vårt mål är inte att ha så många vinhus som möjligt utan det bästa från respektive region, men däremot kan vi ha 5-20 årgångar av ett vin. Det är många besökare som lockas av det, säger Per Bengtsson.
15 procent internationella besökare
Redan när restaurangen öppnade för över 30 år sen var en bra vinlista ett viktigt mål. Och när världens största och viktigaste vinpublikation, Wine Spectator, listade PM & Vänner bland de 93 bästa krogarna i världen och gav dem ett Grand Award med 3 glas (det högsta betyget) 2017, ökade de internationella gästerna till Växjö.
– Det är väldigt roligt och viktigt att vi har blivit en destination här i Växjö och Småland. 15 procent av våra gäster är internationella, och eftersom vi har hotell också kan vi ta bra hand om dem. Många av dem kommer för vinerna.
Ytterligare ett pris till PM & Vänner
Nyligen kammade restaurangen också hem priset Culinary Hideaway of The Year, ett pris som delades ut av den tysk-österrikiska matguiden Falstaff som lanserade en unik guide för svenska och danska restauranger. Prisutdelning skedde under pompa och ståt på Slagthuset i Malmö.
– Att vi fick pris bland så många andra fantastiska krogar var fantastiskt roligt. Och att vi efter så många år fortfarande är högst relevanta och uppfattas som framåtlutade är jätteroligt.
Per Bengtsson menar att det är mycket hårt arbete som ligger bakom att restaurangen fortsätter att vinna utmärkelser.
Final i Star Wine List i juni
– Vi jobbar stenhårt varje dag på att utvecklas och vara aktuella. Det är lite likt idrottens värld, utvecklas du inte och är på tå, så riskerar du att trilla ur din serie och då kan det vara svårt att komma tillbaka.
I juni är det dags för internationell final för Star Wine List, då får PM & Vänner veta om de kanske till och med är bäst i Europa på vin.