Annons

Pom Friterie är världsmästare i pommes frites

zoom Jorit Gras och Marvin Romein
Jorit Gras och Marvin Romein
NYHETER. Världens bästa pommes frites finns på Pom Friterie i Stockholm. Det stod klart efter att pommes frites-VM avgjorts i Frankrike.
Annons

I maj 2023 öppnade holländarna Marvin Romein och Jorit Gras restaurangen Pom Friterie på Norrmalm i Stockholm. Huvudmenyn bygger på ”topped frites” med tillbehör från alla världens hörn. När VM i pommes frites, Championnat du Monde de la Frite, avgjordes i Frankrike den 28 september knep Pom Friterie första platsen.

Grattis till vinsten, Jorit! Hur känns det?

– Det känns faktiskt välförtjänt. I Stockholm behöver man göra något extraordinärt, som att vinna ett pris, för att få ett erkännande och för att folk verkligen ska förstå produkten.

Vad betyder vinsten för er?

– För mig är det en bekräftelse på att vi gör pommes frites som är unika på marknaden. Vi har forskat och arbetat med det här projektet i över fyra, så vår kunskap är ganska stor. När man får en världsmästartitel får man det där erkännandet och det gör jobbet mycket enklare.

Hur gick tävlingen till?

– Man har med sig sin egen potatis. I Sverige känner gemene man till kanske fyra potatissorter, men det finns över 6 000 olika. Vi har en unik nederländsk potatis som odlas i lerjord av en bonde vid Nordsjön. Marken är kompakt och har en hög salthalt och ett högt mineralinnehåll. Sedan har man en och en halv timme på sig att gå från potatis till färdiga pommes frites. Vi serverade dem på klassiskt nederländskt vis med spiced ketchup, majonnäs, lök, inlagd gurka och muskot.

Vad var svårast i tävlingen?

– Normalt lägger vi 15–16 timmar på att tillverka pommes frites genom ångkokning, kylning, frysning, förfritering och kylning igen. Så utmaningen var att komprimera processen till så kort tid.

Vad skiljer era pommes frites från andras?

– Den skandinaviska pommes frites-marknaden domineras av snabbmatskedjor. I början när vi öppnade restaurangen var det många som sa att vi inte skulle kunna konkurrera med gatukökens pommes frites. Men det de inte vet är att de är genmodifierade och bara får sin smak och textur från en beläggning. Vi har en fabrik som gör färska pommes frites från grunden åt oss. Vi vill inte öppna 100 restauranger utan vi vill utbilda människor och restauranger i att förstå att pommes frites kan vara en premiumprodukt. Om du äter på en fin restaurang kan du få samma pommes frites som på en snabbmatskedja. Det är inte vettigt. Vi gör pommes frites som har näring, smakar gott och har bra textur. Hemligheten bakom det är vilken potatissort man använder och hur man tillverkar dem.

Vad väntar framåt för Pom Friterie?

– Vi fokuserar på vår restaurang och på att sprida vår produkt till andra restauranger. Just nu har vi har omkring tio restaurangkunder som köper vår produkt. Vi använder restaurangen både som en restaurang och som ett showroom. Vi har också planer på att öppna restaurang i södra Sverige, Köpenhamn och kanske i Oslo.

Varför är ni medlemmar i Visita?

– Det ger oss som arbetsgivare och våra anställda en plattform för att på ett korrekt sätt följa regler, riktlinjer och förordningar. Det ger oss snabb och enkel tillgång till svar på juridiska frågor, som annars skulle vara svårare att hitta och mycket dyrare att få tag på. Det känns väldigt tryggt att veta att anställningsavtal och andra juridiska dokument som rör våra anställda är utformade av experter.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!