Annons

Positivt mottagande av förslaget om gårdsförsäljning

zoom Flädie vingård i vinterskrud. Foto: Flädie vingård
Flädie vingård i vinterskrud. Foto: Flädie vingård
NYHETER. ”Möjligen skulle man önska att få sälja ännu större volymer, men det är i alla fall ett stort steg”, säger Jens Malmhagen, driftschef på Flädie vingård.
Annons

Frågan om gårdsförsäljning hos alkoholproducenter har debatterats länge i Sverige, som är det enda land i EU som inte tillåter försäljning från småbryggerier och lokala vingårdar.

Två utredningar har passerat utan att leda till förändringar, men nu föreslår den statliga utredaren Elisabeth Nilsson att gårdsförsäljningar ska tillåtas – mot vissa villkor.

En förutsättning för utredningen har varit att vare sig hota Systembolagets monopol eller folkhälsan, samt att ta hänsyn till vissa EU-direktiv.

Försäljning vid vinprovning eller rundvisning

Enligt utredningen ska en försäljning vara möjlig i samband med en uppstyrd aktivitet hos producenterna, så som vinprovning eller rundvisningar. Mängden som ska tillåtas för försäljning till varje enskild person och besök är 0,7 liter sprit, 3 liter vin och 3 liter starköl.

– I grunden är det mycket positivt att det läggs fram ett förslag som innebär en ytterligare förstärkning av produktutbudet i besöksnäringen, om turister och lokala besökare kan köpa med sig några flaskor. Det ökar attraktiviteten hos producenterna, det är ingen tvekan om det, säger Stefan Lundin.

– Vad gäller frågorna om hur stora mängder man får sälja och utestängningen av ett antal stora producenter kan man ha synpunkter på, men det får vi anledning att återkomma till när frågan kommer ut på remiss, tillägger Stefan Lundin som deltagit som expert i utredningen.

Just att enbart tillåta försäljning hos småskaliga producenter är alltså en del av förslaget. Enligt utredaren ska produktionsvolymerna per år vara högst 75 000 liter spritdryck, 500 000 liter öl och cider eller 200 000 liter vin.

Efterfrågas av besökarna

På Flädie mat- och vingård i skånska Bjärred, som har producerat vin sedan 2007, tas beskedet emot med hopp om att äntligen få sälja viner som efterfrågas av besökarna. Under sin sommarsäsong i år, sex veckor i juli–augusti, tog de emot 1200 personer på vinprovning, och många ville köpa med sig flaskor hem.

– Det är klart att man skulle vilja slippa hänvisa dem till Systembolaget i Lomma eller Lund. Om det skulle bli tillåtet att sälja hos oss skulle det underlätta en del, säger Jens Malmhagen, driftschef på Flädie vingård.

– Möjligen skulle man önska att få sälja ännu större volymer, men fyra flaskor är nog ändå vad folk normalt köper. Det är i alla fall ett stort steg, som skulle vara väldigt positivt för oss, tillägger han.